![]() |
W zgodzie ze środowiskiem naturalnym |
1. Lokalnie Lokalne uprawy są chyba najlepszym sposobem na zmniejszenie emisji dwutlenku węgla do środowiska. Jest to możliwe dzięki ograniczeniu transportu produktów spożywczych z bardzo odległych stron świata. Dodatkowo pożywienie jest świeższe i zawiera mniej "utrwalaczy". Jest smaczniejsze i zawiera więcej składników odżywczych.
2. Naturalnie Spożywanie produktów jak najmniej przetworzonych, naturalnie "opakowanych"służy naszemu organizmowi.
3. Organicznie Certyfikowana żywność organiczna rośnie i jest produkowana według określonych przepisów. Stosuje się tam źródła odnawialne i promuje różnorodność biologiczną. Unika się natomiast syntetycznych pestycydów, GMO, ropy naftowej czy osad kanalizacyjny. Taka żywność będzie odpowiednio kosztować, ale oszczędzimy następnym pokoleniom zanieczyszczeń, zachowamy własne zdrowie, a można przecież bezpośrednio kupować od takich rolników i promować ich działalność. Na pewno zmniejszy to cenę, a im więcej ludzi chcących żywić się organicznie, tym mniejsze koszty.
4. Na surowo Chrupanie marchewki na surowo jest przyjemniejsze niż czekanie, aż się ugotuje, straci cenne składniki i najważniejsze - chrupkość.
5. Sezonowo Pory roku, szczególnie w Polsce, cieszą, bo życie nie jest nudne. Co kwartał możemy nosić inną odzież, a natura serwuje nam inne smakołyki. Sezonowość wiąże się z tańszym jedzeniem, świeżym i dostępnym w dużych ilościach.
6. Przetwory Sezonowe produkty najlepiej zachować na później, zamrozić, wysuszyć (dehydrator) lub przygotować konfitury w słoikach.
7. Uprawiać Na parapecie, ścianie, balkonie można zaaranżować rabatkę z ziołami, kiełkami, warzywami lub owocami.
8. Ograniczenie śmieci Starajmy się nie kupować opakowanych produktów, wody w butelkach (lepsza ta z kranu), przedmiotów jednorazowego użytku (siatek, sztućców, talerzy, małych opakowań).
9. Drugie życie przedmiotów Nie kupujmy ściereczek i szmatek, można wykorzystać stare ubranie, bieliznę, pościel do tego celu. Szukajmy sposobów na nadawanie przedmiotom nowych funkcji, np. półki ze skrzynek sklejkowych na warzywa, blaszki do ciast jako doniczki czy torebka z koszuli.
10. Wykorzystanie ostatków Resztki pożywienia są świetną bazą dania na kolejny dzień. Surówki, sałatki, zupy, kopytka, pasztety i pasty, ciasta warzywne to przykłady wykorzystania małych ilości pokarmu.
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz