Skąd brać?
Z zieleniny.
Skąd brać?
A skąd czerpią je goryle, słonie, nosorożce, żyrafy, hipopotamy.
Jakie produkty zawierają białko?
Brokuły są dwukrotnie bogatsze w białko (11,2g/100kcal) niż jakiekolwiek mięso (5,4g na 100 kcal).
Białko a kwestia błonnika?
Płatki owsiane i pomidory zawierają oba składniki.
Dorosły człowiek potrzebuje zaledwie 10-20% białka według wskazań dra Douglasa N. Grahama, który promuje dietę 80/10/10 (oznacza to 80% kalorii pobieranych z węglowodanów, 10% z białka i 10% kalorii z tłuszczu dziennie).
źródło: Raw Vegan Weekly, Issue 3, Sunday 28 August, 2011, s. 11
Nie musimy spożywać tak dużo białka, jak nam to się wpaja. Większość ludzi myśli, że nasze zapotrzebowanie na białko waha się od 60 do 125 gramów na dzień, kiedy tak naprawdę wynosi ono około 20 do 45 gramów dziennie. Spożycie białka zwierzęcego powoduje wiele problemów zdrowotnych. Białka roślinne sycą nasze ciała bez skutków ubocznych.
Nauczono nas wierzyć, że białko zwierzęce jest jedynym kompletnym białkiem. To też nie jest prawidłowe myślenie. To aminokwasy "decydują" o tym, czy dane białka są "kompletne". Wiele warzyw, orzechów i nasion zawiera osiem aminokwasów, które czynią, że ich białko jest kompletne. Ciekawe jest to, że białko roślinne jest znacznie łatwiej strawić. Więc często jest to wysokiej jakości białko, które jest łatwe do strawienia.
źródło
białko kompletne:
liście koniczyny
gryka
owoce
liściaste jarzyny
soczewica
proso
fasola mung
orzechy (oprócz laskowych i ziemnych)
pestki dyni
quinoa
soja i przetwory
kiełki słonecznika
białko niekompletne:
morele
awokado
banany
fasole
jagody
algi zielono-niebieskie
brokuły
brukselka
kapusta
marchewka
kalafior
czereśnie
kokos
kukurydza
ogórek
daktyle
bakłażan
winogrona
nasiona konopi
melony
liście koniczyny
gryka
owoce
liściaste jarzyny
soczewica
proso
fasola mung
orzechy (oprócz laskowych i ziemnych)
pestki dyni
quinoa
soja i przetwory
kiełki słonecznika
białko niekompletne:
morele
awokado
banany
fasole
jagody
algi zielono-niebieskie
brokuły
brukselka
kapusta
marchewka
kalafior
czereśnie
kokos
kukurydza
ogórek
daktyle
bakłażan
winogrona
nasiona konopi
melony
Siedem
obfitujących w białko roślin:
1. Quinoa: 11g białka / szklankę
Zboża są wysoko białkowym produktem
żywnościowym. Quinoa jest alternatywą dla ryżu czy makaronu,
można zajadać osobno lub z jarzynami czy zieleniną. Stanowi dobrą
bazę dla warzywnych kotletów i fantastyczny składnik śniadania z
migdałami, kokosem czy jagodami.
2. Soczewica: 17,9g białka / szklankę
Smaczna, odżywcza i łatwa do
przygotowania. Podobnie jak quinoa może stanowić element każdego
posiłku.
3. Tempeh: 24g białka / 112 gramów
Sfermentowana baza z ziarna soi. Tempeh
jest zdrową alternatywą dla tofu. Kotlety, klopsy z makaronem,
dobrze łączy się z brązowym ryżem i jarzynami.
4. Seitan: 24g białka / 112 gramów
Zastępuje wołowinę, ryby i produkty
sojowe. Niestety, jest to czysty gluten, dlatego powinny uważać na
niego osoby mające alergię na ten składnik.
5. Fasole (czarna, kidney, mung,
pinto): 12-15g białka / szklankę
Sprawdzają się w warzywnym burrito, w
chili i zupach, sałatkach i dodatek do ryżu z jarzynami.
6. Spirulina: 6g białka / 10 gramów
Błękitno-zielony glon słodkowodny z
gatunku sinic. Wysoko przyswajalne białko zawiera wszelkie niezbędne
aminokwasy.
7. Nasiona konopi: 16g białka / 3
łyżki
Idealna proporcja kwasów tłuszczowych
omega-6 i omega-3. Nasiona konopi są równie wysoko obfitujące w
przyswajalne białko, co spirulina. Prosty i dobry dodatek do wielu
dań od śniadania poprzez sałatki, koktajle, warzywa i ryż.

Stare pytanie wszystkożerców: "skąd bierzesz białko?". Tak, jakby oni z kalkulatorem i wagę sprawdzali, co jedzą...
OdpowiedzUsuńFajnie, że wrzucasz dokładne przeliczenie na gramy :)
Dzięki za ten wpis. Przeczytałam z zainteresowaniem. Mam pytanie - dzienne zapotrzebowanie to 10-20% z czego? Procent sam w sobie nie jest liczbą, więc nadal nie wiem ile tego białka muszę zjeść? Słyszałam, ze dziennie 1 gram na kilogram masy ciała, czyli jakieś 60gram, co dla mnie jako wegetarianki nie jest wcale takie łatwe.
OdpowiedzUsuńNa przykładzie tych brokułów - podałaś ilość na 100kcal, czyli trochę zmanipulowana miara, bo zauważ, 100 kcal ma prawie pół kilograma brokułów - niesposób to przejeść, a to dopiero 1/6 białka jakie muszę sobie dostarczyć :/ Natomiast te 7 roślin obfitujących w białko na pewno zapamiętam i muszę w końcu kupić tempeh i komosę. :) Pozdrawiam!