poniedziałek, 5 marca 2012

Drożdżowy wieniec z nadzieniem jabłeczno-korzennym



Ciasto:
30g drożdży prasowanych/świeżych
1 łyżeczka cukru trzcinowego
120g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
jakieś 1/2 szklanki ciepłej wody

Zrobić zaczyn drożdżowy: drożdże, cukier, łyżka mąki - odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.
Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne ciasto.
Kulę ciasta przykryć i odstawić, aż podwoi swoją objętość.

Nadzienie:
300 g jabłek
9g suszonych śliwek
1-2 łyżki ksylitolu
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 cm korzenia imbiru, zetrzeć
cynamon, zatar korzenny

Składniki nadzienia dusić w rondelku, aż masa stanie się "dżemowata". Nie dodawać wody.

Kulę ciasta rozwałkować na stolnicy w prostokąt.
Nałożyć na jeden brzeg pas nadzienia.
Zwijać od strony nadzienia w roladę.
Zlepić oba końce rolady.
Wieniec odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w 180°C jakieś 30-40 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz