środa, 28 marca 2012

Rejuvelac


Rejuvelac to sfermentowany płyn z moczenia skiełkowanego zboża. Jego picie wspomaga pracę układu trawiennego, gdyż w jego skład wchodzą enzymy. Bakterie kwasu mlekowego wzbogacają florę jelitową i sprzyja lepszemu rozłożeniu pożywienia na łatwo przyswajalne. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, jest niedrogi, łatwy i prosty. Potrzeba, w zależności od żądanej ilości, 1/2 szklanki zboża (pszenica, jęczmień, żyto, orkisz, proso, gryka). Przepłukać ziarno. Zalać wodą, aby przykryła nasiona i nakryć gazą. Odstawić na 12-18 godzin w temperaturze pokojowej (najlepiej na noc). Po tym czasie przepłukać zboże i odlać wodę. Teraz odstawić do skiełkowania na 24 godziny, ale płukać co sześć godzin poprzez gazę. Gdy pojawią się kiełki, przepłukać nasiona. Przełożyć do dużego pojemnika lub słoja i zalać wodą w ilości 1 część zboża na 3 części wody, jakieś 1 1/2 szklanki. Ponownie nakryć gazą i odstawić w temperaturze pokojowej na jakieś dwa dni. Czas fermentacji zależy od pory roku i temperatury otoczenia, im cieplej, tym szybciej powstanie rejuvelac. Woda będzie mętna, a na powierzchni pojawią się bąbelki. Zapach i smak powinny być neutralne. Zlać płyn do pojemnika i trzymać w lodówce do tygodnia.

Fajne wskazówki:
Filmik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz