![]() |
Skiełkowana brązowa soczewica |
Jak skiełkować soczewicę? Wielu z nas uważa, że rosnące w domu kiełki wymagają specjalnego sprzętu. W rzeczywistości kiełkowanie soczewicy jest bardzo proste i można bez problemu przygotować przy minimalnym wkładzie własnym. Kolejnym plusem jest to, że kiełkowanie w domu daje pewność świeżości produktu i znacznie obniża cenę.
Potrzebne będą:
Suche ziarno soczewicy (najlepiej ekologiczna)
Słoik z szerokim otworem lub kiełkownica
Gaza lub materiał przepuszczający powietrze
Gumowa opaska (aby zabezpieczyć gazę)
Wskazówki dotyczące kiełkowania
Wybierz suszoną soczewicę zieloną lub brązową, rozmiar nie gra roli. Większe ziarna będą wymagały dłuższego czasu na skiełkowanie.
Soczewica po namoczeniu zwiększy swoje gabaryty trzykrotnie.
W naczyniu lub słoju moczyć soczewicę przez około 8-14 godzin. Dla mniejszych odmian, 8 godzin moczenia okres jest wystarczający, natomiast te większe wymagają 13-14 godzin moczenia.
Odlać wodę i przepłukać namoczone ziarna pod bieżącą wodą, aby pozbyć się enzymów i toksyn. Następnie umieścić w naczyniu/ słoju/ kiełkownicy. Słoik z soczewicą nakryć materiałem i zabezpieczyć gumką. Odwrócić słoik i oprzeć jego dno o ścianę, aby był nachylony pod kątem. W ten sposób zapewnimy kiełkom dostateczną ilość powietrza.
Po 8-10 godzinach nie usuwając szmatki, dokładnie przepłukać i odlać wodę i ponownie umieścić dnem do góry pod kątem.
Na trzeci dzień pojawią się pierwsze białe kiełki soczewicy. Warto ponownie przepłukać ziarna i powtórzyć czynność, aby kiełki zaczęły się lekko zielenić.
Gotowe kiełki można jeść na surowo lub używać zamiast całych ziaren w przepisach kulinarnych. Jednak pamiętajmy, że enzymy są wrażliwe na czynnik termalny i w wyższej temperaturze giną.
źródło
Jak podawać kiełki soczewicy?
Kiełki będą wspaniałym dodatkiem na kanapki, farszem do naleśników, risotto, surówek i sałatek, zup, soków i koktajli, pastach i smarowidłach.
Kiełki będą wspaniałym dodatkiem na kanapki, farszem do naleśników, risotto, surówek i sałatek, zup, soków i koktajli, pastach i smarowidłach.
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz