System „doshas”, które powinny
zostać ze sobą w harmonii, aby organizm mógł prawidłowo
funkcjonować.
Trzy doshas to:
- vata,
- kapha,
- pitta.
Ajurweda bada zależności pomiędzy
energią człowieka, energią pożywienia i energią otoczenia. Latem
lepiej jeść więcej słodkich, zimnych, gorzkich, kojących,
surowych i wodnistych, jak: warzywa zielenina, kiełki. Wiosną
podobnie, z tym że w większych ilościach i dodajemy odrobinę
tłustszych orzechów i ziaren. Zimą jemy więcej ostrych,
rozgrzewających, suchych, dodając imbir i pieprz cayenne. Jesienią
ponownie dokładamy słodkie, naturalnie słone, ciepłe, wysoko
błonnikowe produkty. Dieta dzieci do 12 r.ż. powinna składać się
z żywności przeznaczonej dla kapha. Mleko pochodzić wyłącznie z
piersi matki (ostre, ciepłe, wysuszające). Dehydrowane, imbir,
kumin, cynamon, kardamon, asofetyda. Niemowlęta powinny otrzymywać
zmiksowane i podgrzewane pożywienie (do 40° C). Od szesnastego r.ż.
Do wieku średniego należy uwzględnić pożywienie przypisane
pitta. Jednak wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i energii
człowieka.
źródło: Rainbow green live-food
cuicine, Gabriel Cousens -książka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz