Chleb |
Składniki:
- 193 g purée z dyni po odciśnięciu z niej soku (420g surowej w całości)
- 66g fusów z zaparzonej kawy zbożowej
- 16g mąki jęczmiennej
- 184g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 152g mąki pszennej uniwersalnej
- 11 g drożdży świeżych
- szczypta soli
- 1 łyżka płatków jęczmiennych
Podpłomyki |
Dynię łącznie ze skórką zetrzeć na tarce do ziemniaków na papkę.
Drożdże rozkruszyć, dodać trochę letniej wody i mąki, pozostawić na 10 minut pod przykryciem.
Do miski wsypać mąki, fusy z kawy i sól.
Lekko
wyrośnięty zaczyn połączyć z resztą składników.
Wymieszać łyżką.
Ciasto wyrobić na gładką masę, będzie się kleiło.
Na dno miski wrzucić łyżkę płatków jęczmiennych, żeby ciasto się za mocno nie przykleiło.
Pozostawić pod przykryciem z folii i ściereczki na jakieś 1 1/2-2 godziny.
Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie widać, że ciasto urosło, pojawiły się rozstępy i uwidoczniły bąbelki w jego strukturze.
Na blasze ułożyć matę silikonową lub posypać mąką.
Wyłożyć na blat ciasto tak, aby nie zepsuć jego struktury. Po prostu odwrócić miskę i postukać, żeby zawartość sama odpadła siłą grawitacji.
Na dnie miski pozostaną resztki ciasta i z nich zrobić podpłomyki.
Przykryć ściereczką i dodatkowo folią.
Pozostawić do wyrośnięcia
na 40-60 minut.
Powinien podwoić swoją objętość.
Piekarnik rozgrzać do 230°C.
Tuż przed włożeniem bochenka piekarnik delikatnie spryskać wodą
za pomocą spryskiwacza do kwiatów lub wstawić kokilkę z płynem.
Piec 25-30 minut do zbrązowienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz