czwartek, 30 sierpnia 2012

Chleb i podpłomyki drożdżowe z dynią i kawą zbożową

Chleb


Składniki:
- 193 g  purée z dyni po odciśnięciu z niej soku (420g surowej w całości)
- 66g fusów z zaparzonej kawy zbożowej
- 16g  mąki jęczmiennej
- 184g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 152g mąki pszennej uniwersalnej

- 11 g drożdży świeżych
- szczypta soli
- 1 łyżka płatków jęczmiennych

Podpłomyki

Dynię łącznie ze skórką zetrzeć na tarce do ziemniaków na papkę.
Drożdże rozkruszyć, dodać trochę letniej wody i mąki, pozostawić na 10 minut pod przykryciem.
Do miski wsypać mąki, fusy z kawy i sól.
Lekko wyrośnięty zaczyn połączyć z resztą składników. 
Wymieszać łyżką.
Dodać puree z dyni.

Składniki ciasta na pieczywo

Ciasto wyrobić na gładką masę, będzie się kleiło.
Na dno miski wrzucić łyżkę płatków jęczmiennych, żeby ciasto się za mocno nie przykleiło.
Pozostawić pod przykryciem z folii i ściereczki na jakieś 1 1/2-2 godziny.
Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie widać, że ciasto urosło, pojawiły się rozstępy i uwidoczniły bąbelki w jego strukturze.
Na blasze ułożyć matę silikonową lub posypać mąką. 
Wyłożyć na blat ciasto tak, aby nie zepsuć jego struktury. Po prostu odwrócić miskę i postukać, żeby zawartość sama odpadła siłą grawitacji.
Na dnie miski pozostaną resztki ciasta i z nich zrobić podpłomyki.
Przykryć ściereczką i dodatkowo folią. 
Pozostawić do wyrośnięcia na 40-60 minut. 
Powinien podwoić swoją objętość.
Piekarnik rozgrzać do 230°C.
Tuż przed włożeniem bochenka piekarnik delikatnie spryskać wodą za pomocą spryskiwacza do kwiatów lub wstawić kokilkę z płynem.
Piec 25-30 minut do zbrązowienia.
źródła inspiracji:
inspiracja1
inspiracja2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz