piątek, 31 sierpnia 2012

Frytki z bakłażana

Frytki z bakłażana
Dla mnie był to nowatorski przepis, bo jakoś stroniłam od bakłażana. A to cena przerażająca, a to mity o goryczce jarzyny czy braku smaku. Frytki, choć specyficzne, bo nie przypominające tych ziemniaczanych - gumowate, nie chrupiące i rozmiękłe, to mające swoje  oryginalne walory, których nie należy unikać.


1/2 średniego bakłażana,
garam masala,
listki oregano,
sól


Jarzynę umyć.
Pokroić w plastry lub słupki o boku 1 centymetra.
Smażyć na złoto z dodatkami na oleju* lub samym teflonie pod przykryciem.

*Bakłażany wchłaniają dużo tłuszczu.


Wypróbowałam najpierw wersję saute, potem dopiero posoliłam bakłażana i oprószyłam garam masalą oraz listkami oregano. Oba warianty przypadły mi do gustu.  

źródło:
źródło inspiracji
wersja z cukinią

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz