Ciasto buraczkowe z bananem |
Jakiś czas temu piekłam podobne mączne ciasto z burakami i suszoną żurawiną. Postanowiłam wznowić działania i sporządzić kolejną wersję tego pysznego wypieku. Akurat na zewnątrz hula wiatr, więc uznałam, że warto pogrzać się w nagrzanej od piekarnika kuchni i delektować ekspansywnym aromatem zdrowych słodyczy. Ciasto ma sypką strukturę w czasie przygotowywania, ale wraz z obróbką cieplną nabiera zwartości, chociaż z wyglądu nadal pozostaje ziarniste.
2 szklanki buraków:
- 267g buraków
2 szklanki mąki:
- 45g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 209g mąki żytniej pełnoziarnistej
garść (54g) suszonej żurawiny
1 łyżeczka proszku
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
Namoczyć żurawinę we wrzątku.
Wymieszać osobno sypkie składniki.
W innej misce ugnieść banana i zetrzeć buraki.
Całość wymieszać.
Osączyć żurawinę i dosypać.
Połączyć obie masy, aż lekko zaczną się do siebie kleić.
Konsystencja będzie sypka.
Przełożyć ciasto do foremek.
Nagrzać piekarnik do 180°C, wstawić kokilki i piec 30 minut.
Ciasto po upieczeniu będzie zwarte.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz