zaczyn drożdżowy:
25g drożdży świeżych
1/2 szklanki letniej wody
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
ciasto:
1/3 szklanki cukru trzcinowego lub 4 łyżki ksylitolu
3 łyżeczki skórki otartej z cytrusa (pomarańcza)
1/4 szklanki oleju
3 szklanki mąki pełnoziarnistej
garść rodzynków
owoce do przybrania:
garść śliwek węgierek,
2-3 duże żółte renklody
1jabłko
kruszonka:
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
Rodzynki umieścić w miseczce i zalać ciepłą wodą do namoczenia.
Składniki na zaczyn usadowić w niewielkim naczyniu.
Rozprowadzić składniki łyżeczką.
Odstawić w temperaturze pokojowej najlepiej w miejsce bez przeciągów, z dala od okna na kwadrans.
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, zaczyn i wymieszać.
Wyrabiać drewnianą szpatułką, podnosząc ciasto od dna, by je napowietrzyć.
Dolać oleju, wrzucić skórkę i rodzynki.
Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji i przy podnoszeniu od dna będą widoczne pęcherze, nakryć ciasto ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Teraz można przełożyć ciasto na blaszkę i powciskać połówki śliwek węgierek, ćwiartki renkold i jabłek.
Zmieszać ze sobą ingrediencje posypki i posypać nią równomiernie powierzchnię ciasta.
Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Piec w 180°C przez godzinę do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz