środa, 3 października 2012

Dyniowe gnocchi



138g dyni surowej
144g ziemniaków surowych
48g mąki pszennej pełnoziarnistej
31g mąki pszennej zwykłej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Do garnka z wodą wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki na dno, a na wierzch dynię.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu do średniej miękkości.
Przełożyć do miski, starając się, aby osączać z wody.
Od razu ugnieść widelcem na puree.
Odstawić do ostygnięcia.
Masę jarzynową podzielić na cztery części i jedną odłożyć.
W to miejsce wsypać mąkę.
Ciasto będzie dość lepkie.
Garnek, w którym gotowały się warzywa wykorzystujemy do gotowania gnocchi.
Do garnka dolać wody i zagotować.
Do wrzątku wrzucać kluseczki za pomocą widelca.
Wówczas powstaną charakterystyczne zagłębienia.
Gdy wypłyną, można wyjmować łyżką cedzakową.


źródła inspiracji:
kopytka
kluski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz