piątek, 19 października 2012

Zakwas pszenny


   Pszenna odmiana zakwasu jest mi nieznana, dlatego postanowiłam wypróbować go zakisić. Znalazłam wiele cennych wskazówek, które są mi podporą w działaniu. Oto źródła mojej wiedzy o zakwasie pszennym:

Metoda na zakwas pszenny.

O tajemnicach zakwasu żytniego i pszennego słów kilka.

I dzień
 21g mąki pszennej pełnoziarnistej (3 łyżki)
 2 filiżanki letniej wody

II dzień
 9g mąki pszennej pełnoziarnistej (1 łyżka)
 1 filiżanka letniej wody

III dzień
30g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki letniej wody

IV dzień
dosypać tyle mąki, aby uzyskać gęste ciasto naleśnikowe.

   Ciasto będzie miało kwaśny, specyficzny aromat, jednak delikatniejszy niż zakwas na mące żytniej. W przekroju widać bąbelki, jeśli hodujemy je w szklanym naczyniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz