piątek, 23 listopada 2012

Sałatka kiszona z kapusty i marchewki

Sałatka kiszona z kapusty i marchewki
    Przygotowania do świąt niemrawo ruszają z kopyta. Pierwsze kiszonki już w słoikach. Tym razem sałatka z białej kapusty i marchewki.

450g białej kapusty
2 średnie marchewki
sól

Tradycyjnie utrzeć marchew, kapustę poszatkować.
Zasypać towarzystwo solą i mieszać, zagniatając.
W ten sposób jarzyny zmiękną i pojawi się płyn.
Odstawić na pół godziny.
Przełożyć do słoika i dobrze ugnieść.
Powierzchnię sałatki zalać wodą z kranu, aby przykryła "uciśnionych".
Obciążyć słoikiem z wodą lub kamieniem.
Ustawić w zacienionym miejscu w pokojowej temperaturze.
Po trzech dniach powinny się pojawić bąbelki, które sugerują, że bakterie kwasu mlekowego zakasały rękawki i wzięły się do pracy.
Próbować można już teraz, bo kapusta przez tydzień będzie nabierała nowych walorów smakowych. Po tym czasie pozostanie jednakowo kwaśna.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz