sobota, 15 grudnia 2012

Pizza z pomidorami i suszonym selerem

Pizza z pomidorami i suszonym selerem


10g świeżych drożdży
38g mąki pszennej zwykłej
65g mąki pszennej pełnoziarnistej
letnia woda z gotowania pomidorów
kilka łyżek gotowanych pomidorów
suszona nać selera korzeniowego
garam masala
curry
sól

Zrobić zaczyn z drożdży wody i odrobiny mąki.
Gdy mieszanina zacznie buzować po jakimś kwadransie, dodać resztę składników.
Moje ciasto było zbyt lepkie, żeby je zagniatać, więc tylko rozprowadziłam je nożem po silikonowej macie na kształt okręgu.
Na wierzchu rozmieścić przyprawy i pomidory.
Odstawić na 15-20 minut w nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez 10-12 minut.

Nie próbowałam jeszcze wersji z suszoną nacią selera, a jest to dobry substytut mieszanki ziół prowansalskich. Wspaniale podkreśla smak duszonych pomidorów i nadaje pizzy jej charakterystyczny smak. Co więcej, jest to nasza rodzima jarzyna i warto pamiętać o jej istnieniu.

1 komentarz: