Pożywienie
wpływa na umysł, myślenie. Pamięć przodków, karmi owocami
czterech nowych żyć, raduje serce i czuwa nad stanem ducha. Ludzka
pamięć, energia życiowa pozwalają osiągnąć wyznaczony cel,
realizację zamierzeń. Wszystko w naturze ma wpływ na równowagę i
wzajemne zależności urodzin, śmierci i odrodzenia. Wszechświat
jest wypadkową tych trzech - „triguna”. Każdy człowiek ma trzy
dosze i trzy guny w swojej budowie.
Każda
guna ma swoją specyficzną naturę. Sattva (harmonia), rajas
(aktywność), tamas (inercja, bezwład).
Sattva
– zrozumienie, czystość, jasność, miłość, miłosierdzie,
mądrość.
Rajas
– agresywny, egotyczny, zazdrosny, konkurujący
Tamas
– bierny, bezwładny, ciemny, ignorujący, negatywny
Cechy trzech gun |
||||
Guna |
Energia |
Natura
|
Charakterystyka |
Zalety |
Sattva |
kreatywny potencjalny |
harmonijny czysty stan statyczny |
rozumiejący czysty jasny miłosierny mądry |
współczujący radosny wiedzący rozległa wiedza o wszystkim |
Rajas |
energetyczny potencjalny |
aktywny agresywny stan ruchliwy, zmienny |
agresywny konkurujący gniewny egotyczny zazdrosny |
agresywny postępowy nastawiony na osiągnięcie celu ograniczone pole widzenia |
Tamas |
destruktywny potencjalny |
bierny destruktywny stan skrytości |
bezwładny ciemny nieaktywny ignorujący negatywny |
negatywny apatyczny opiera się zmianom fragmentaryczna i przekłamana wizja całości |
Człowiek
o przeważającej gunie satwicznej dąży do:
ahimsy:
stały, czysty, jasny
harmonia
i zdrowie
samokontrola
i równowaga
fizyczna,
mentalna i duchowa odporność
respektuje
starszych, przodków i naturę
wiedza
i mądrość
Rajas:
ambitny
i kontrolujący
egoizm
i duma
popularność
i sukces
zbrojenie
i aktywizm
ograniczona
samokontrola
złość
i zazdrość
ekstremalna
przyjaźń lub nienawiść
słyszalność
i widzialność
Tamas:
ignorancja
i ciemność
letarg
i bierność
przywiązanie,
sentyment i upartość
śpiący
w dzień i nadmiernie śpiący
dogadzanie
sobie w jedzeniu, spaniu i seksie
odpoczynek
i irytacja
super
egoizm
chciwość
i samolubność
Jedzenie
satwiczne:
organiczne
słodkie
świeże
lekkie
oleiste
pożywne
aromatyczne.
Sezonowe
owoce – np. jabłka, pomarańcze, winogrona, banany
Zboża
– np. ryż, pszenica, jęczmień
Jarzyny
– np. zielone części warzyw, brokuły, kalafior, szparagi, fasole
Rajastyczne:
tłuste
i pikantne, komercyjne, przetworzone, nie występujące w naturze
Tamastyczne:
preferują
suche pożywienie, stare, nieświeże, przeterminowane, cuchnące,
nieczyste
przetworzone,
puszkowane, mrożone, kiszone (tamari, sos sojowy, miso, ser, pikle,
alkohol)
warzywa
korzeniowe (buraki, cebule, ziemniaki, rzepa, rzodkiew) – ciemne,
ziemiste, rosnące w glebie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz