niedziela, 20 stycznia 2013

Cechy trzech gun - wpływ pożywienia na myślenie



       Pożywienie wpływa na umysł, myślenie. Pamięć przodków, karmi owocami czterech nowych żyć, raduje serce i czuwa nad stanem ducha. Ludzka pamięć, energia życiowa pozwalają osiągnąć wyznaczony cel, realizację zamierzeń. Wszystko w naturze ma wpływ na równowagę i wzajemne zależności urodzin, śmierci i odrodzenia. Wszechświat jest wypadkową tych trzech - „triguna”. Każdy człowiek ma trzy dosze i trzy guny w swojej budowie.
       Każda guna ma swoją specyficzną naturę. Sattva (harmonia), rajas (aktywność), tamas (inercja, bezwład).
Sattva – zrozumienie, czystość, jasność, miłość, miłosierdzie, mądrość.
Rajas – agresywny, egotyczny, zazdrosny, konkurujący
Tamas – bierny, bezwładny, ciemny, ignorujący, negatywny

Cechy trzech gun
Guna
Energia
Natura
Charakterystyka
Zalety
Sattva
kreatywny
potencjalny
harmonijny
czysty
stan statyczny
rozumiejący
czysty
jasny
miłosierny
mądry
współczujący
radosny
wiedzący
rozległa wiedza o wszystkim
Rajas
energetyczny
potencjalny
aktywny
agresywny
stan ruchliwy, zmienny
agresywny
konkurujący
gniewny
egotyczny
zazdrosny
agresywny
postępowy
nastawiony na osiągnięcie celu
ograniczone pole widzenia
Tamas
destruktywny
potencjalny
bierny
destruktywny
stan skrytości
bezwładny
ciemny
nieaktywny
ignorujący
negatywny
negatywny
apatyczny
opiera się zmianom
fragmentaryczna i przekłamana wizja całości

Człowiek o przeważającej gunie satwicznej dąży do:
ahimsy: stały, czysty, jasny
harmonia i zdrowie
samokontrola i równowaga
fizyczna, mentalna i duchowa odporność
respektuje starszych, przodków i naturę
wiedza i mądrość

Rajas:
ambitny i kontrolujący
egoizm i duma
popularność i sukces
zbrojenie i aktywizm
ograniczona samokontrola
złość i zazdrość
ekstremalna przyjaźń lub nienawiść
słyszalność i widzialność

Tamas:
ignorancja i ciemność
letarg i bierność
przywiązanie, sentyment i upartość
śpiący w dzień i nadmiernie śpiący
dogadzanie sobie w jedzeniu, spaniu i seksie
odpoczynek i irytacja
super egoizm
chciwość i samolubność

Jedzenie satwiczne:
organiczne
słodkie
świeże
lekkie
oleiste
pożywne
aromatyczne.

Sezonowe owoce – np. jabłka, pomarańcze, winogrona, banany
Zboża – np. ryż, pszenica, jęczmień
Jarzyny – np. zielone części warzyw, brokuły, kalafior, szparagi, fasole

Rajastyczne:
tłuste i pikantne, komercyjne, przetworzone, nie występujące w naturze

Tamastyczne:
preferują suche pożywienie, stare, nieświeże, przeterminowane, cuchnące, nieczyste
przetworzone, puszkowane, mrożone, kiszone (tamari, sos sojowy, miso, ser, pikle, alkohol)
warzywa korzeniowe (buraki, cebule, ziemniaki, rzepa, rzodkiew) – ciemne, ziemiste, rosnące w glebie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz