Owoce:
Brzoskwinie
– przechowujemy w lodówce
Cytrusy
– w chłodnym, przewiewnym miejscu
Daktyle
– suszone ("Deglet Noor") można wrzucić do miski lub papierowej
torebki; wilgotne ("Medjool") potrzebują chłodnego otoczenia lub
przewiewnej torebki
Figi
– przechowywać w otwartych pojemnikach. Papierowa torebka
absorbuje wilgoć, ale talerz umieszczony w lodówce będzie lepszy
Granaty
– w chłodnym miejscu wytrzymają nawet miesiąc
Gruszki
– wytrzymają kilka tygodni w chłodnym miejscu, najlepiej w
papierowej torebce. Aby przyspieszyć dojrzewanie, należy umieścić
między nimi jabłko
Jabłka
– przechowujemy w skrzynkach lub kartonie w chłodnym pomieszczeniu
do dwóch tygodni lub lodówce nawet dłużej
Jagody
– są nietrwałe, najlepiej krótko, wkładając je do papierowej
torebki i umyć tuż przed spożyciem
Kaki
– przechowujemy w temperaturze pokojowej
Melony
– całe owoce przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu. Nacięte
okazy powinniśmy trzymać w lodówce w otwartym pojemniku
Morele
– w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce, jeśli są w pełni
dojrzałe
Nektarynki
– podobnie jak morele najlepiej, gdy są niedojrzałe, w przeciwnym
razie należy szybko je zjeść
Truskawki
– nie lubią wilgoci. Najlepsza będzie papierowa torebka
przechowywana w lodówce i przeglądana co drugi dzień
Wiśnie
– w przewiewnym pomieszczeniu. Nie myjemy do czasu spożycia
Jarzyny:
Awokado
– trzymamy w papierowej torebce w temperaturze pokojowej. Aby
przyspieszyć proces dojrzewania, umieszczamy jabłko
Bakłażany
– chłodne pomieszczenie. Nie myć.
Bazylia
– zioło to nie lubi chłodu ani wilgoci. Najlepiej umieścić w
hermetycznym pojemniku lub słoiku z wilgotnym kawałkiem papieru
Botwina
– w hermetycznym pojemniku
Bób
– przechowujemy w hermetycznym pojemniku
Brokuły
– w otwartym pojemniku w lodówce lub zawinięte w wilgotny ręcznik
Brukiew
– chłodne, ciemne miejsce lub zamknięty pojemnik na dnie lodówki
utrzymujący wilgotność
Brukselki
– w otwartym pojemniku
Buraki
– odciąć botwinę. Korzenie przechowywać w suchym, chłodnym
miejscu
Cebule
– przechowujemy w chłodzie, ciemności i suszy. Pojemnik powinien
być przewiewny
Cukinie
– chłodne miejsce
Czosnek
– przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu
Fasole
– zamrozić lub przechowywać w lodówce w otwartym pojemniku
Fenkuły
– zanurzamy w pojemniku z wodą przez dwa dni, jeśli chcemy dłużej
przechowywać, wkładamy do zamykanego pojemnika z odrobiną wody
Groszek
– wrzucamy do otwartego pojemnika i przechowujemy w lodówce
Kalafiory
– przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce
Kapusta
– chodne miejsce
Kukurydza
– zostawić w kolbie. Przechowujemy w otwartym pojemniku
Marchewki
– odciąć nać. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku o wysokiej
wilgotności lub zawinąć w wilgotny ręcznik lub też moczyć je co
drugi dzień w pojemniku z wodą
Ogórki
– owinąć w wilgotny ręcznik i przechowywać w lodówce.
Okra
– owijamy suchym ręcznikiem i umieszczamy w hermetycznym pojemniku
Papryki
– umyć przed spożyciem. Przechowujemy w chłodnym miejscu kilka
dni lub na dnie lodówki dłużej
Pasternak
i Pietruszka – przechowujemy w otwartym pojemniku na dole lodówki
owinięte wilgotną ściereczką
Pomidory
– nie trzymamy w lodówce! W zależności od dojrzałości owocu
przechowujemy krócej na dole lodówki
Pomidory
zielone – przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu
Pory
– umieszczamy w otwartym pojemniku na dole lodówki owinięte
wilgotną ściereczką
Rabarbar
– owinąć wilgotnym ręcznikiem i umieścić w otwartym pojemniku
w lodówce
Rzodkiewki
– usunąć liście. Umieszczamy w otwartym pojemniku ze ściereczką
Sałata
– w hermetycznym pojemniku z wilgotną ściereczką
Selery
korzeniowe – owinąć w wilgotny ręcznik i przechowujemy w
pojemniku na dole lodówki
Selery
naciowe – przechowujemy w kubku lub misce z wodą
Szczypiorek
– usunąć wszelkie gumki i opaski. Umieścić w dole lodówki
Szparagi
– trzymamy luzem w szklance lub misce napełnionej wodą w
temperaturze pokojowej
Szpinak
– lubi chłód, najlepsze będzie dno lodówki i otwarty pojemnik
Zielenina
– usunąć wszelkie gumki, opaski i umieścić w hermetycznym
pojemniku z wilgotną ściereczką, aby wchłaniała nadmiar wilgoci.
Ziemniaki
– w suchym, przewiewnym i ciemnym miejscu. Najlepiej w ciemnej
spiżarni lub suchej piwnicy w papierowej torbie.
Zioła
– w zamkniętym pojemniku w lodówce wytrzymają tydzień.
źródło

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz