piątek, 25 stycznia 2013

Przechowywanie owoców i warzyw bez użycia plastikowych opakowań



Owoce:

Brzoskwinie – przechowujemy w lodówce
Cytrusy – w chłodnym, przewiewnym miejscu
Daktyle – suszone ("Deglet Noor") można wrzucić do miski lub papierowej torebki; wilgotne ("Medjool") potrzebują chłodnego otoczenia lub przewiewnej torebki
Figi – przechowywać w otwartych pojemnikach. Papierowa torebka absorbuje wilgoć, ale talerz umieszczony w lodówce będzie lepszy
Granaty – w chłodnym miejscu wytrzymają nawet miesiąc
Gruszki – wytrzymają kilka tygodni w chłodnym miejscu, najlepiej w papierowej torebce. Aby przyspieszyć dojrzewanie, należy umieścić między nimi jabłko
Jabłka – przechowujemy w skrzynkach lub kartonie w chłodnym pomieszczeniu do dwóch tygodni lub lodówce nawet dłużej
Jagody – są nietrwałe, najlepiej krótko, wkładając je do papierowej torebki i umyć tuż przed spożyciem
Kaki – przechowujemy w temperaturze pokojowej
Melony – całe owoce przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu. Nacięte okazy powinniśmy trzymać w lodówce w otwartym pojemniku
Morele – w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce, jeśli są w pełni dojrzałe
Nektarynki – podobnie jak morele najlepiej, gdy są niedojrzałe, w przeciwnym razie należy szybko je zjeść
Truskawki – nie lubią wilgoci. Najlepsza będzie papierowa torebka przechowywana w lodówce i przeglądana co drugi dzień
Wiśnie – w przewiewnym pomieszczeniu. Nie myjemy do czasu spożycia

Jarzyny:

Awokado – trzymamy w papierowej torebce w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć proces dojrzewania, umieszczamy jabłko
Bakłażany – chłodne pomieszczenie. Nie myć.
Bazylia – zioło to nie lubi chłodu ani wilgoci. Najlepiej umieścić w hermetycznym pojemniku lub słoiku z wilgotnym kawałkiem papieru
Botwina – w hermetycznym pojemniku
Bób – przechowujemy w hermetycznym pojemniku
Brokuły – w otwartym pojemniku w lodówce lub zawinięte w wilgotny ręcznik
Brukiew – chłodne, ciemne miejsce lub zamknięty pojemnik na dnie lodówki utrzymujący wilgotność
Brukselki – w otwartym pojemniku
Buraki – odciąć botwinę. Korzenie przechowywać w suchym, chłodnym miejscu
Cebule – przechowujemy w chłodzie, ciemności i suszy. Pojemnik powinien być przewiewny
Cukinie – chłodne miejsce
Czosnek – przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu
Fasole – zamrozić lub przechowywać w lodówce w otwartym pojemniku
Fenkuły – zanurzamy w pojemniku z wodą przez dwa dni, jeśli chcemy dłużej przechowywać, wkładamy do zamykanego pojemnika z odrobiną wody
Groszek – wrzucamy do otwartego pojemnika i przechowujemy w lodówce
Kalafiory – przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce
Kapusta – chodne miejsce
Kukurydza – zostawić w kolbie. Przechowujemy w otwartym pojemniku
Marchewki – odciąć nać. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku o wysokiej wilgotności lub zawinąć w wilgotny ręcznik lub też moczyć je co drugi dzień w pojemniku z wodą
Ogórki – owinąć w wilgotny ręcznik i przechowywać w lodówce.
Okra – owijamy suchym ręcznikiem i umieszczamy w hermetycznym pojemniku
Papryki – umyć przed spożyciem. Przechowujemy w chłodnym miejscu kilka dni lub na dnie lodówki dłużej
Pasternak i Pietruszka – przechowujemy w otwartym pojemniku na dole lodówki owinięte wilgotną ściereczką
Pomidory – nie trzymamy w lodówce! W zależności od dojrzałości owocu przechowujemy krócej na dole lodówki
Pomidory zielone – przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu
Pory – umieszczamy w otwartym pojemniku na dole lodówki owinięte wilgotną ściereczką
Rabarbar – owinąć wilgotnym ręcznikiem i umieścić w otwartym pojemniku w lodówce
Rzodkiewki – usunąć liście. Umieszczamy w otwartym pojemniku ze ściereczką
Sałata – w hermetycznym pojemniku z wilgotną ściereczką
Selery korzeniowe – owinąć w wilgotny ręcznik i przechowujemy w pojemniku na dole lodówki
Selery naciowe – przechowujemy w kubku lub misce z wodą
Szczypiorek – usunąć wszelkie gumki i opaski. Umieścić w dole lodówki
Szparagi – trzymamy luzem w szklance lub misce napełnionej wodą w temperaturze pokojowej
Szpinak – lubi chłód, najlepsze będzie dno lodówki i otwarty pojemnik
Zielenina – usunąć wszelkie gumki, opaski i umieścić w hermetycznym pojemniku z wilgotną ściereczką, aby wchłaniała nadmiar wilgoci.
Ziemniaki – w suchym, przewiewnym i ciemnym miejscu. Najlepiej w ciemnej spiżarni lub suchej piwnicy w papierowej torbie.
Zioła – w zamkniętym pojemniku w lodówce wytrzymają tydzień.

źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz