sobota, 9 lutego 2013

10 Lutego 2013 - Chiński Nowy Rok




         W Chinach dziesiątego lutego bieżącego roku przypada święto Nowego Roku. Rok Węża wypada co dwanaście lat. Jednak nie każdy Wąż jest taki sam. W sześćdziesięcioletnim cyklu Rok Węża powtórzy się pięć razy, ale za każdym razem odpowiadać mu będzie inny wschodni żywioł. Tym razem rozpoczynający się rok niesie ze sobą żywioł Wody Yin ponad Wężem.



Specyficzne potrawy w nadchodzącym dniu:
mandarynki, pomarańcze, pomelo - ze względu na czerwoną barwę symbolizują życie, zdrowie i siłę

ciastka Nian Gao (粘糕) - tradycyjne smakołyki noworoczne przygotowywane z kleistego ryżu, fasoli i mleka kokosowego

3 szklanki czerwonej fasoli
3/4 szklanki cukru
4 szklanki wody
450g mąki ryżowej
1 szklanka mleka kokosowego

Namoczyć fasolę na noc.
Następnego dnia osączyć i wrzucić do garnka i zalać 4 szklankami wody.
Dusić na małym ogniu przez 1 1/2 godziny aż zmięknie.
Dodać cukru i schłodzić.
Wsypać mąkę i 1 1/4 szklanki cukru do miski.
Dosypać 2 szklanki fasoli wraz z płynem.
Wymieszać i dolać mleka.
Ciasto powinno być lepkie, gumiaste, ale nie płynne.
Przełożyć masę do garnka do gotowania na parze wyłożonego papierem do pieczenia lub silikonowej miski.
Parować przez 1 1/2 godziny aż patyczek będzie suchy po wyjęciu.

długi, cienki makaron - symbolizuje długie życie. Na warzywnym bulionie gotuje się nudle, posypuje sezamem, dodaje kapustę, kiełki fasoli, orzeszki ziemne i przyprawy

Jai, czyli danie z patelni - buddyjskie danie noworoczne przygotowywane z fasolki szparagowej z warzywami (grzybów, orzechów, pędów bambusa, kapusty i marchewki) i przyprawami (sosu sojowego, oleju, cukru).

pierożki Jiaozi - ciasto z mąki pszennej i wrzątku z nadzieniem z marynowanego tofu, czerwonej kapusty, czerwonej papryki, szalotki, imbiru, sosu sojowego, oleju sezamowego lub nadzieniem z grzybów, czosnku, szpinaku, imbiru, kapusty chińskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz