Budyń z karobem na fasolowym mleku |
Przepisy na biancomangiare (deser sycylijski, którego bazę stanowi mleko migdałowe i woda pomarańczowa) i custard (angielski sos na bazie mleka i skrobi) skusiły mnie do wykonania własnej wersji tego wegańskiego budyniu.
2 szklanki mleka z białej fasoli*
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka mielonego karobu
2 łyżki cukru trzcinowego
* Mleko fasolowe - zmiksować 250g białą moczoną przez dwa dni fasolę z dwoma szklankami wody. Przecedzić mleko i powtórzyć czynność z kolejnymi szklankami wody i zmieloną już masą fasolową. Powinno być jakiś litr mleka fasolowego.
Do garnka wlać 1 1/2 szklanki mleka i zagotować.
W szklance z 1/2 mleka rozpuścić skrobię i cukier, dokładnie mieszając.
Do garnka wlać skrobiowy płyn i powoli mieszać.
Gdy masa zacznie gęstnieć, przyspieszyć czynność.
Zestawić z ognia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz