czwartek, 14 lutego 2013

Co witarianin jada zimą?


      Dla początkujących jest to nie lada dylemat, co jeść zimą. Oto kilka porad doświadczonych:
  • bądź kreatywny – pobudź swoją wyobraźnię do stworzenia nowatorskich dań. Można skusić się na nową wersję dawnych receptur, wykorzystać źródła kulinarne, bawić się smakami, połączeniami składników, konsystencją, stroną wizualną.
  • mrożonki -
    Zimny klimat + Mrożonki = Wyziębiający, chłodzący Witarianizm!
    Nikt nie namawia do kupowania komercyjnych mrożonek, bo są wstępnie poddane obróbce cieplnej. Najlepiej własnoręcznie mrozić sukcesywnie owoce, jarzyny, zioła w czasie wiosny i lata. Jesienią gromadzi się warzywa korzeniowe. Mamy wpływ na jakość i pochodzenie żywności. Domowe mrożonki zachowują więcej składników odżywczych, świeżość, smak. Dlatego są pyszne, żywe, ciepłe i pożywne, bo zerwane dojrzałe w sezonie można delektować się w środku zimy. Mrożonek nie jemy zmrożonych. Wychładza to organizm i może potencjalnie wpływać na florę bakteryjną jelit, co ma bezpośredni wpływ na wchłanianie witaminy B12. Owoce rozmraża się w lodówce lub na blacie kuchennym. Korzystamy z nich w czystej postaci lub kreujemy fantazyjne danie z innymi składnikami, np. koktajle, desery.
  • nie rezygnujemy z zieleniny – o każdej porze roku należy uwzględnić zielone części roślin w jadłospisie. Wykorzystujemy je zazwyczaj w sałatkach. Co więcej, studzą nasze zapotrzebowanie na słodycze i sól.

    źródło
     Dostępne w okresie zimy owoce to: banany, winogrona, cytrusy (mandarynki, klementynki, pomarańcze, grejpfruty), ananasy, jabłka, gruszki, kiwi, papaje, kaki, cherimoje, mrożone i suszone. 

         źródło

     Zimą menu można wzbogacić o zboża, warzywa korzeniowe, ciepłe posiłki (dehydrowane). Na półkuli północnej pora zimowa to listopad-grudzień do marca-kwietnia.

    Zimowa dieta:
słodki, średnio kwaśny i średnio słony
ciepły, rozgrzewający, ciężkie, treściwe, oleiste, o ciemnej barwie
sezonowe zboża, warzywa korzeniowe, ocieplane, suszone owoce, fasole,

zupa z czerwonej kapusty z cebulą i przyprawami
namoczona jagła z kiełkami soczewicy z warzywami
papryka z kukurydzą

dynia, patat, marchewka,
cebula, brukiew, pasternak, pietruszka,
zielenina: gorczyca,
orzechy, ziarna, masła orzechowe i z ziaren, suszone owoce
przyprawy: czarny sezam, kardamon, cayenne, cynamon, curry, czosnek, imbir, chrzan, chili, pieprz

       Zdrowe wybory
      Funkcjonując w zgodzie z naturą, możemy jeść tylko:
 1) produkty sezonowe, 2) w surowej postaci, 3) dokonywać wyboru za ich naturalny smak. 

źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz