sobota, 23 lutego 2013

Mycie w occie



          Słyszałam o tym sposobie na mycie owoców i warzyw kilkakrotnie. Postanowiłam zgłębić temat. Trudność mycia polega na tym, że niektóre drobne smakołyki, typu jagody czy maliny, nie sposób dokładnie opłukać. Często właśnie one mają krótki termin spożycia, a w letni dzień może pojawić się pleśń. Aby temu zapobiec, najlepiej kupować od sprawdzonych handlarzy, którzy dbają o świeżość swoich produktów. Jeśli obawiamy się rozwoju drobnoustrojów, warto umyć owoce i warzywa wodą z octem.
         W tym celu należy przygotować mieszaninę jednej części octu (biały lub najlepiej jabłkowy) i dziesięć części wody. Wrzucić jagody, maliny i większe owoce czy warzywa do płynu i dłonią przemieszać zawartość. Odcedzić, przepłukać, jeśli chcemy (choć w ogóle nie czuć octu) i wstawić do lodówki.
Ocet zabija wszystkie roztocza i inne bakterie, które mogą znajdować się na powierzchni owoców. Dodatkowo, przedłuża świeżość umytych warzyw i owoców. 

       Polecam obejrzeć filmik Kierunek Zdrowie
  

2 komentarze:

  1. A inne owoce, np gruszki czy śliwki, też warto tak umyć, żeby przedłużyć ich trwałość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwas octowy zawarty w occie zabija bakterie i pomaga rozpuścić wosk i pestycydy, które okrywają skórkę sprzedawanych powszechnie owoców i warzyw. Te, które mają twardą skórkę (jabłka, cytrusy, gruszki, śliwki, pomidory) wystarczy dokładnie obmyć, a te z bardziej miękką (owoce jagodowe, czereśnie, winogrona, kalafiory, brokuły, sałata) – namoczyć na minutę lub dwie. Nie jestem pewna, na ile taka kąpiel przedłuża ich żywotność, ale z pewnością "okrywa" będzie czystsza:)

      Usuń