Słyszałam
o tym sposobie na mycie owoców i warzyw kilkakrotnie. Postanowiłam
zgłębić temat. Trudność mycia polega na tym, że niektóre
drobne smakołyki, typu jagody czy maliny, nie sposób dokładnie
opłukać. Często właśnie one mają krótki termin spożycia, a w
letni dzień może pojawić się pleśń. Aby temu zapobiec,
najlepiej kupować od sprawdzonych handlarzy, którzy dbają o
świeżość swoich produktów. Jeśli obawiamy się rozwoju
drobnoustrojów, warto umyć owoce i warzywa wodą z octem.
W
tym celu należy przygotować mieszaninę jednej części octu (biały
lub najlepiej jabłkowy) i dziesięć części wody. Wrzucić jagody,
maliny i większe owoce czy warzywa do płynu i dłonią przemieszać
zawartość. Odcedzić, przepłukać, jeśli chcemy (choć w ogóle
nie czuć octu) i wstawić do lodówki.
Ocet zabija wszystkie roztocza i inne bakterie, które mogą znajdować się na powierzchni owoców. Dodatkowo, przedłuża świeżość umytych warzyw i owoców.
Polecam obejrzeć filmik Kierunek Zdrowie.
Ocet zabija wszystkie roztocza i inne bakterie, które mogą znajdować się na powierzchni owoców. Dodatkowo, przedłuża świeżość umytych warzyw i owoców.
Polecam obejrzeć filmik Kierunek Zdrowie.
A inne owoce, np gruszki czy śliwki, też warto tak umyć, żeby przedłużyć ich trwałość?
OdpowiedzUsuńKwas octowy zawarty w occie zabija bakterie i pomaga rozpuścić wosk i pestycydy, które okrywają skórkę sprzedawanych powszechnie owoców i warzyw. Te, które mają twardą skórkę (jabłka, cytrusy, gruszki, śliwki, pomidory) wystarczy dokładnie obmyć, a te z bardziej miękką (owoce jagodowe, czereśnie, winogrona, kalafiory, brokuły, sałata) – namoczyć na minutę lub dwie. Nie jestem pewna, na ile taka kąpiel przedłuża ich żywotność, ale z pewnością "okrywa" będzie czystsza:)
Usuń