niedziela, 24 lutego 2013

Purim - święto żydowskie

Uszko Hamana


Święto Purim odbywa się każdego roku 14 dnia miesiąca żydowskiego zwanego Adar (późna zima, wczesna wiosna). Żyd Mardocheusz wbrew poleceniu babilońskiego króla nie oddawał pokłonu jego ministrowi - Hamanowi (prawdopodobnie z powodów religijnych); z tego powodu Haman postanowił skazać na zagładę wszystkich Żydów. Los wskazał na 13 dzień Adar jako datę zagłady. Dowiedziawszy się o tym planie królowa Estera zwróciła się do króla z prośbą o zmianę tej decyzji. W konsekwencji Hamana i dziesięciu jego synów spotkała śmierć, zaś w całej Persji Żydzi zabili 75 000 ludzi (Est 9:16).
W tym dniu czytana jest w synagodze Księga Estery. Ilekroć pada słowo "Haman", zebrani hałasują, tupią, grzechoczą kołatkami. Daje się pieniądze przynajmniej dwóm ubogim ludziom ("tzedakah"). Dzieci przebierają się w kostiumy (zazwyczaj Hamana, Mardocheusza, króla lub Ester. Po południu spożywa się posiłek świąteczny. Znajomym posyła się upominki złożone przynajmniej z dwóch typów pożywienia, np.: owoców i słodyczy, ciastek i butelki z sokiem.
Szczególnie popularne są w tym dniu trójkątne ciasteczka z makowym lub owocowym nadzieniem zwane "Hamantasz", czyli "Kieszeń Hamana" w języku jidisz. Po hebrajsku noszą miano "Uszu Hamana".

Wegańskie ciasteczka na święto Purim

Ciasto:
1¼ szklanki mąki z migdałów
1 łyżka oleju
¼ szklanki cukru
¼ szklanki syropu z agawy
2 łyżki wody
¼ łyżeczki soli

Nadzienie:
500g malin (lub innych owoców)
4 łyżki syropu z agawy
¼ szklanki wody
½ łyżeczki wanilii
¾ - 1 szklanki mąki kukurydzianej


Nagrzać piekarnik do 180°C.
Nadzienie do ciasta:
wrzucić owoce, syrop, wodę do rondla i zagotować.
Mieszać od czasu do czasu.
Gdy mieszanka się zagotuje, zmniejszyć ognień i dodać wanilię.
Mieszając, wsypywać stopniowo mąkę kukurydziana.
Masa powinna zgęstnieć na dżem.
Wówczas zdjąć z ognia.

W średnim garnku wymieszać składniki na ciasto.
Mikserem połączyć na zwartą masę.
Lepić piłeczki wielkości łyżki i odkładać na blaszkę do pieczenia.
Rozpłaszczyć dłonią.
Łyżką nakładać nadzienie i formować trójkątne brzegi.
Piec aż ciastka się zrumienią - 15 do 20 minut.

źródło

Kolejny przepis na ciastka

2 szklanki organicznych suszonych śliwek
1 szklanka wody
2 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 jajka z siemienia (1jajko z siemienia = 1 łyżka mielonego siemienia + 3 łyżki wody)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
3 łyżki ciepłej wody
 
Wodę ze śliwkami zagotować. Przykryć i zmiksować na mus.
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Zrobić jajka z siemienia.
Wymieszać suche składniki i dodać jajka, olej i ciepłą wodę.
Zagnieść i rozwałkować, wyciąć okręgi.
Łyżeczką nakładać farsz.
Uformować trzy brzegi.
Piec 20 minut.


Witariańskie ciasteczka

1 szklanka orzechów (nerkowce lub migdały)
1 szklanka wiórków kokosowych
1 łyżka skórki z cytryny
szczypta soli
1/4 szklanki pasty z daktyli lub rodzynków

nadzienie:
1/2 szklanki malin
1 banan
3 łyżki masła z orzechów
 
Zmiksować składniki na ciasto.
Lepić kulki.
Zmiksować osobno składniki nadzienia.
Rozpłaszczyć kulki z ciasta i nakładać nadzienie.
Podnieść trzy brzegi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz