piątek, 22 lutego 2013

Witariańskie kombinacje

Witariańskie kombinacje

    Witariańskie kombinacje, czyli właściwe połączenia pokarmów na surowej diecie (raw food combining).

  Ogólnie wyróżnia się dziewięć typów pokarmowych:
warzywa skrobiowe
warzywa nisko skrobiowe, warzywa zielone i kiełki
warzywa kiszone
orzechy i nasiona
melony i arbuzy
owoce słodkie
owoce półkwaśne
owoce kwaśne
napoje


Jeden rodzaj pożywienia w chwili jedzenia nie pogwałca naturalnych praw.
Witariańskie kombinacje pokarmowe

Zalecane połączenia:
   Przyjmuje się, że te grupy pokarmów, które są blisko siebie na powyższych ilustracjach, można łączyć. Te, które są oddalone od siebie należy spożywać osobno. Należy też zwrócić uwagę na czas trawienia danej grupy żywnościowej. Zaczynamy od płynów, owoców o dużej zawartości płynów. 
 
kwaśne owoce+kwaśne owoce, +zielone warzywa, +tłuste owoce
półkwaśne owoce+półkwaśne owoce, +zielone warzywa
słodkie owoce+słodkie owoce, +zielone warzywa
melony i arbuzy + inne melony i arbuzy
tłuste owoce+ tłuste owoce, +zielone warzywa, +kwaśne owoce
zielone warzywa + wszelkie grupy żywności
orzechy i nasiona + inne orzechy i nasiona



słodkie owoce (banan, kaki, daktyl, figa)
półkwaśne owoce (słodkie jabłko, papaja, mango, morela, słodka brzoskwinia)
kwaśne owoce (pomarańcza, pomidor, jeżyna, kwaśne jabłko, granat, karambola)
tłuste owoce (awokado, durian, owoc chlebowca, akee)
zielone warzywa (szpinak, sałata, seler naciowy)
melony i arbuzy (arbuz czerwony, zółty, melon cantaloupe, żółty, galia, miodowy, ogórek)
orzechy i nasiona (orzech laskowy, migdał, kokos, nasiono słonecznika, siemię lniane)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz