![]() |
Po co jeść sezonowo? |
Powoli zima ustępuje, słońce przygrzewa, ogrodnicy i ich zielone królestwa budzą się z zimowego snu. Pojawia się coraz więcej owoców i jarzyn, ale które wybrać?
Posilanie się według pór roku oznacza jedzenie właściwych pokarmów o właściwym czasie. Nowalijki wiosną, czereśnie, gdy jest ciepło i słonecznie, ciepłe potrawki w czasie chłodów. Dlatego najlepszym wyborem jest korzystanie z rosnących w danym okresie roślin, bo świeżych i w pełni wartości odżywczych.
Lepszy smak – nie ma nic lepszego niż świeże jarzyny i owoce, które rosną naturalnie i w pobliżu.
Lepsza jakość – poziom witamin i składników odżywczych jest najwyższa w świeżych i sezonowych pokarmach. Należy jednak wziąć pod uwagę, że im dłużej zwlekamy z konsumpcją, tym jest ich mniej.
Lepiej dla planety – sezonowe rośliny nie potrzebują transportu z odległych krain, zatem emituje się mniej zanieczyszczeń i zużywa mniej energii potrzebnej do wyprodukowania produktu.
Lepsza ekonomia - sezonowe owoce, jarzyny i zioła to oszczędność. Możliwość kupna produktu wprost od producenta. Tym samym wspiera się lokalnych rolników. Nie ponosi się wówczas kosztów transportu.
Jedzenie sezonowe jest pożywieniem lokalnym. To daje przewagę nad sprowadzanymi cytrusami, bananami, pomidorami, ziemniakami czy sałatą. Odżywianie się roślinami według pór roku, w których dojrzewają, powinno być przyjemnością, a nie przymusem. Dlatego szczególnie zajadajmy się owocami i jarzynami w danym sezonie, a sporadycznie sięgajmy po nie w pozostałe.
źródło
Kalendarz produktów sezonowych Wielkiej Brytanii.
Ogólna zasada to:
Wiosną - jedz liście
Latem - jedz owoce i warzywa "owocowe" (pomidory, cukinie, dynie)
Jesienią - jedz korzenie (marchewki, selery, pietruszki, buraki, chrzany, brukwie)
Zimą - jedz nasiona (warzywa strączkowe, zboża, nasiona, orzechy)
Latem - jedz owoce i warzywa "owocowe" (pomidory, cukinie, dynie)
Jesienią - jedz korzenie (marchewki, selery, pietruszki, buraki, chrzany, brukwie)
Zimą - jedz nasiona (warzywa strączkowe, zboża, nasiona, orzechy)
Warto jeść sezonowo ze względu na świeżość, smak, zdrowie, oszczędność, aspekt ekologiczny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz