środa, 2 kwietnia 2014

Torcik jaglany



trzy spody:
1/2 szklanki (100g) kaszy jaglanej, suchej
1 łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki (80ml) mleka kokosowego
1 dojrzały banan (130g)
5 daktyli, suszonych (40g)
1 łyżka kakao
1 łyżka mielonego siemienia
1 szklanka (90g) wiórków kokosowych

krem:
1 szklanka (250ml) mleka kokosowego
2 łyżki (20g) mąki owsianej
3 łyżki syropu klonowego lub innego słodu
2 łyżki (12g) mielonych wiórków kokosowych

Kaszę ugotować w 1 szklance wody z cynamonem.
Zmiksować potem z mlekiem, kakao, bananem, daktylami, siemieniem i wiórkami.
Masę podzielić na trzy części - stanowić będą trzy spody trójwarstwowego tortu.
Każdą smażyć na teflonowej patelni, dbając żeby miały 1 centymetr grubości.

Krem zaczynamy od wymieszania mleka z mąką i wiórkami.
Podgrzewać na małym ogniu.
Mieszać, aż zacznie gęstnieć.
Dosłodzić.

Każdy spód przełożyć kremem.
Schłodzić w lodówce.

Źródło: Aktywność, zdrowie i uroda, nr 09/01/2014, s. 71.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz