środa, 2 kwietnia 2014
Torcik jaglany
trzy spody:
1/2 szklanki (100g) kaszy jaglanej, suchej
1 łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki (80ml) mleka kokosowego
1 dojrzały banan (130g)
5 daktyli, suszonych (40g)
1 łyżka kakao
1 łyżka mielonego siemienia
1 szklanka (90g) wiórków kokosowych
krem:
1 szklanka (250ml) mleka kokosowego
2 łyżki (20g) mąki owsianej
3 łyżki syropu klonowego lub innego słodu
2 łyżki (12g) mielonych wiórków kokosowych
Kaszę ugotować w 1 szklance wody z cynamonem.
Zmiksować potem z mlekiem, kakao, bananem, daktylami, siemieniem i wiórkami.
Masę podzielić na trzy części - stanowić będą trzy spody trójwarstwowego tortu.
Każdą smażyć na teflonowej patelni, dbając żeby miały 1 centymetr grubości.
Krem zaczynamy od wymieszania mleka z mąką i wiórkami.
Podgrzewać na małym ogniu.
Mieszać, aż zacznie gęstnieć.
Dosłodzić.
Każdy spód przełożyć kremem.
Schłodzić w lodówce.
Źródło: Aktywność, zdrowie i uroda, nr 09/01/2014, s. 71.
Etykiety:
banan,
cynamon,
kakao,
kasza jaglana,
mąka owsiana,
menu plan,
menu veg,
mleko roślinne,
siemię lniane,
syrop klonowy,
wiórki kokosa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz