sobota, 6 września 2014

Ciasto drożdżowe z mąki pszennej pełnoziarnistej

Ciasto drożdżowe z mąki pszennej pełnoziarnistej
467g mąki pszennej pełnoziarnistej
32g drożdży świeżych
sól
15g wiórków kokosa
21g zmielonego sezamu
27g sproszkowanej stewii

Do miski wrzucić mąkę.
Wkruszyć drożdże.
Osolić.
Wlewać letnią wodę i mieszać, aż masa stanie się wilgotna i nie będzie suchej mąki.
Ciasto przełożyć do formy i posypać kokosem, sezamem i stewią.
Odczekać godzinę w pokojowej temperaturze, aż wyrośnie.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170C.
Piec 45 minut, aż patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy.

Po raz pierwszy zrobiłam ciasto ze stuprocentowo razowej mąki. Efekt przeszedł moje oczekiwania, bo ciasto było pulchne, kruche. Staram się nie słodzić zbytnio, a saszetka stewii w zupełności mnie zadowala. Sezam i kokos podzieliły wypiek na dwie części.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz