niedziela, 12 października 2014

Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 i 1/3 szklanki wody
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
skórka starta z 1 pomarańczy




Mąkę wsypać do miski.
Następnie dodawać składniki według spisu.
Przełożyć ciasto do formy silikonowej (u mnie płaska forma, więc krócej piekę).
Piec w 170ºC przez około 30-35 minut.
Sprawdzić patyczkiem, czy babka sucha.
Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz