środa, 15 października 2014

Szarlotka pełnoziarnista z budyniem

 
Szarlotka pełnoziarnista z budyniem
ciasto
430g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki (14g) mąki ziemniaczanej
3 łyżki (48g) cukru
1 łyżeczka (5g) proszku 
szczypta soli
szczypta kurkumy
1/4 (33g) oleju
47g Planty
ok. 1/2 szklanki zimnej wody

budyń
2 budynie waniliowe
3 szklanki wody
27g x 2 stewia w proszku

pozostałe składniki
800g obranych i pokrojonych jabłek
cynamon
czubata łyżka (8g) cukru
7g kaszy manny

Ciasto:
Mieszamy mąkę z suchymi składnikami.
Dodajemy olej tak, żeby się grudki zrobiły. 
Dolewamy wody i wyrabiamy łyżką, a następnie zagniatamy.
Ciasto dzielimy na 2 części, z czego jedna ma być trochę większa. 
Tą większą (spód ciasta) chowamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika.
W tym czasie, gdy ciasto sobie odpoczywa, zajmujemy się jabłkami. 
Umyte i pokrojone jabłka zasypujemy sporą ilością cynamonu i cukrem.
Piekarnik nastawiamy na 160 stopni.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. 
Wyklejamy spód silikonowej formy oraz robimy rancik. 
Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 5 minut.
W tym czasie przygotowujemy budyń.
Zagotowujemy 2,5 szklanki wody, dodajemy stewię. 
Budynie rozrabiamy w kubku z pozostałą wodą.
Dodajemy do gotującej się w garnku wody cały czas mieszając.
Wyjmujemy z piekarnika blachę, podnosimy temperaturę do 180 stopni.
Podpieczone ciasto wysypujemy delikatnie i w miarę równo kaszą manną (żeby wchłonęła wilgoć z jabłek). Wykładamy na nią jabłka i zalewamy je gorącym budyniem. 
Na wierzch ścieramy na grubej tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Ciasto przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry) lub matą silikonową, pieczemy jakieś 35 minut.
Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze ze 20 minut (tak by wierzch był zrumieniony).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz