środa, 11 lutego 2015

Surowe kontra gotowane


      Enzymy zawarte w surowych produktach są siłą życiową. Jeśli będą odpowiednie warunki, nasiona, ziemniak mogą wykiełkować. Inaczej jest z gotowanymi potrawami. Nie ma w nich życia. Rodzimy się z ograniczona ilością enzymów, dlatego musimy je sobie dostarczać z pożywieniem. Surowym pożywieniem, bo temperatura powyżej 40C niszczy je. Tak samo jest z witaminami, minerałami. Dodatkowo, surowe produkty spożywcze są łatwiej strawne. Owoce 30 do 60 minut, warzywa 60 do 120 minut, a gotowane jedzenie 4 do 8 godzin!! 
     Co gotowanie robi z pożywieniem? Białko gęstnieje, wysokie temperatury denaturują struktury molekularne białek, prowadząc do braku niezbędnych aminokwasów. Węglowodany karmelizują się. Smażone tłuszcze generują mnóstwo karcenogenów łącznie z akroleiną, nitrozoaminami, węglowodorami, benzopirenami (najbardziej znanymi substancjami powodującymi nowotwory). Naturalny błonnik rozpada się, celuloza zmienia swoje właściwości wymiatające. 30% do 50% witamin i minerałów zostaje zniszczonych, a 100% enzymów. Pestycydy są jeszcze bardziej toksyczne. Wartościowy tlen ulatnia się, a tworzą się wolne rodniki. Gotowane jedzenie osłabia system immunologiczny. Smażenie degeneruje kwas nukleinowy i chlorofil. Zwiększa się ilość krwinek białych po przyjęciu gotowanego pożywienia. Leukocytoza nie zdarza się przy spożyciu surowych produktów. 
     Surowe pożywienie zawiera przynajmniej 70% wody, gotowane prawie jej nie ma. Dlatego też zawiera więcej kalorii, bo jest bardziej skoncentrowane, jeśli porównamy oba produkty ilościowo. Surowe jedzenie daje też ćwiczenie naszym zębom. Ściera się płytka nazębna i nie narasta. Dziąsła są mocne i nie krwawią. Jest o wiele mniej bakterii w ustach.
     Zatem surowizna to mnóstwo witamin, minerałów, składników odżywczych, błonnik, woda w odpowiednich proporcjach.
źródło

  Surowe a żywe pokarmy - jaka jest różnica?
Obie grupy zawierają enzymy. Jednak żywe produkty mają ich więcej. Surowe, nieskiełkowane orzechy czy nasiona mają "uśpione" enzymy. Aby je aktywować, należy moczyć produkt przez kilka godzin. 

źródło


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz