piątek, 25 marca 2016

Chleb na zakwasie i sernik ziemniaczany

Chleb na zakwasie i sernik ziemniaczany

Chleb żytni na zakwasie

1 kg mąki żurkowej (żytniej)
1/2 litra letniej wody
sól

zakwas: 50g mąki żurkowej (żytniej)
100g letniej wody

Zaczynamy od zakwasu: w słoiku, dużym kubku, miseczce rozrobić mąkę z wodą i odstawić na 24h w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie do zakwasu wsypać 1/3 mąki z przepisu (330g) i te 1/2 litra letniej wody.
Wymieszać i odstawić na 14h. Ciasto zacznie rosnąć jak na drożdżach, dlatego potrzebna jest większa miska.

Dodać resztę mąki i sól. Przełożyć do formy. Odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin.

Piekarnik nastawić na 250C i wstawić naczynie z wodą. Piec przez 10 minut, potem ustawić na 180C i piec 40-60 minut, aż patyczek będzie suchy.

Sernik ziemniaczany pełnoziarnisty

500g ugotowanych ziemniaków (najlepiej świeżo ugotowane, bo lepiej się tłucze)
1 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
5-7 łyżek cukru trzcinowego
skórka i sok z 1 pomarańczy

Ziemniaki ugnieść widelcem.
Dodać mąkę i skrobię.
Cukier połączyć w kubeczku z sokiem z pomarańczy i otartą skórką - dodać.
Nastawić piekarnik na 180C i piec 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz