piątek, 4 marca 2016

Krokosz barwierski - cardi

Krokosz barwierski (szafran łąkowy, ang. safflower oil) to stara roślina uprawna, która upowszechniła się w naszym kraju w latach 50. ubiegłego stulecia. Znana zwłaszcza ze względu na pozyskiwanie z niej barwników używanych do barwienia produktów spożywczych, kosmetycznych i tkanin. Z owoców tłoczy się olej, a makuchy można wykorzystać jako paszę. Czerwonym kolorem barwi się odzież, a żółtym - jedzenie. 
Roślina ta jest uprawiana głównie dla jadalnego oleju, który pozyskuje się z nasion. Olej ten zawiera triglicerydy dwunienasyconego kwasu linolowego (70%) oraz trójnienasyconego kwasu linolenowego (10%); ten drugi składnik, razem z wysoką zawartością witaminy E (310 ppm) sprawiają, że żywieniowcy wysoko oceniają olej z nasion tej rośliny pod względem odżywczym.

Tutaj:
mus z nasion cardi.
Namoczone przez noc nasiona zostały zmielone. Niestety mam niełuskaną wersję i trudno je rozłupać, co wiązało się też z bałaganem na blacie kuchennym. Zmiksowana masa została przetarta przez sito i stała się częścią nadzienia do pierogów żytnich z burakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz