- od tego, jak dalece produkt odbiega od stanu naturalnego, jaki ma w przyrodzie,
- od stopnia przetworzenia przemysłowego,
- od rodzaju obróbki cieplnej,
- od procesu chłodzenia i zamrażania,
- od sposobu przechowywania,
- od metod przyrządzania.
Nasze pożywienie powinno zaopatrywać nas w składniki, które mają nas chronić i leczyć. Jedzenie jako lek zapobiegający chorobie, utrzymujący organizm w zdrowiu. Ponadto ważna jest jakość pokarmu. Jedzenie "śmieciowe" nie zawiera wartości odżywczych. Wartościowy posiłek zawiera minerały, witaminy, enzymy w każdej porcji nabieranej na widelec. Takie danie jest sycące, bo ciało uzupełnia niedobory i oczyszcza się. Głód jest zaspokajany. Komercyjny fast food oferuje wysoko przetworzoną żywność, po której jeszcze bardziej chce się jeść, tyje się, choruje.
źródło: Nasze zdrowie, poradnik dla całej rodziny, Ulf Bohmig, Świat Książki 1999.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz