piątek, 24 maja 2019

Składniki odżywcze w pożywieniu


"Z punktu widzenia fizjologii żywienia wartość produktów spożywczych zależy od następujących czynników:
  • od tego, jak dalece produkt odbiega od stanu naturalnego, jaki ma w przyrodzie,
  • od stopnia przetworzenia przemysłowego,
  • od rodzaju obróbki cieplnej,
  • od procesu chłodzenia i zamrażania,
  • od sposobu przechowywania,
  • od metod przyrządzania.
Oczywiste jest, że oszczędzające produkt, racjonalne metody przygotowania go do spożycia sprzyjają zachowaniu jego wartości odżywczej. Najlepsze głębokie zamrażanie i kwaszenie."- s. 15.


Nasze pożywienie powinno zaopatrywać nas w składniki, które mają nas chronić i leczyć. Jedzenie jako lek zapobiegający chorobie, utrzymujący organizm w zdrowiu. Ponadto ważna jest jakość pokarmu. Jedzenie "śmieciowe" nie zawiera wartości odżywczych. Wartościowy posiłek zawiera minerały, witaminy, enzymy w każdej porcji nabieranej na widelec. Takie danie jest sycące, bo ciało uzupełnia niedobory i oczyszcza się. Głód jest zaspokajany. Komercyjny fast food oferuje wysoko przetworzoną żywność, po której jeszcze bardziej chce się jeść, tyje się, choruje.


źródło: Nasze zdrowie, poradnik dla całej rodziny, Ulf Bohmig, Świat Książki 1999.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz