piątek, 28 października 2011

Spód do pizzy

1/2 szklanki orzechów włoskich, namoczyć na noc
1/2 szklanki nasion słonecznika, namoczyć na noc
olej dla rozluźnienia masy
czosnek
zioła włoskie do wyboru: bazylia, majeranek, rozmaryn, cebula, tymianek, cząber, czosnek, liście laurowe, papryka (słodka).

Orzechy i słonecznik mielimy na drobno.
Dodajemy pozostałe składniki do uzyskania plastycznej masy, najlepiej to zrobić w malakserze lub robocie kuchennym.
Rozprowadzić cienką warstwę 1/2 cm - 1 cm na dnie okrągłej formy do ciasta, dzięki czemu uzyskamy kształt pizzy. 
Pozostawić do wyschnięcia na słońcu lub dehydrować przez dobę.
Na wierzch położyć sos pomidorowy i ułożyć warzywa.





źródło 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz