Święto Dziękczynienia obchodzone w Stanach Zjednoczonych Ameryki w czwarty czwartek listopada, a w Kanadzie w drugi poniedziałek października jako pamiątka pierwszego Dziękczynienia członków kolonii Plymouth w 1621. Zimą Indianie dzielili się z pielgrzymami swoimi zapasami żywności, a wiosną pokazali jak uprawia się kukurydzę, dynię i rośliny strączkowe. Wdzięczni Anglicy, po bardzo obfitych jesiennych zbiorach, postanowili podziękować Indianom z plemienia Wampanoagów. Można je przyrównać do polskiej Wigilii, gdy przy jednym stole gromadzi się cała rodzina i celebruje uroczysty obiad, dziękując za ostatni rok sobie nawzajem i Najwyższemu.
Z biegiem lat menu składających dzięki uległo przemianie. Chciałabym zaprezentować wersję na surowo warzywną i owocową.
Wersje na przystawkę:
Ogon indyka: wersja z czerwoną kapustą, kolorowymi paprykami, selerem naciowym, brokułami.
Można wykorzystać każde warzywo. Cienkie plastry cukinii czy kabaczka, marchewki, ogórka, buraka, łódki pomidora, róże kalafiora.
Indyczy korpus: spory kawałek papryki z trójkątem dla stworzenia dzioba i łezka innego koloru, aby powstały czerwone korale, oczy to czarny sezam oraz nóżki z selera.
Dodatkowo warzywa mogą być rozmieszczone na kremowym dipie z pulpy migdałowej.
Liście sałaty
1 ogórek
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
mini marchewki
2 czarne fasole
1/3 łodygi selera naciowego
Wersje na lunch:
Caponata a'la indyczy tors:
bakłażan
pomidor
papryka
seler naciowy
czerwona cebula
bazylia, oregano, natka, sok z cytryny
Składniki zmiksować w blenderze.
Uformować na talerzu i ozdobić w warzywny ogon z czerwonej kapusty, sałaty, papryki.
Wersje owocowe na deser:
Ogon: okrągły plaster jabłka i plasterek wycięty w łezki (wydaje mi się, że można wykorzystać migdały), wierzch ozdobiony jagodami goji i pestkami dyni.
Plaster persymony (kaki) wykrojony foremką do kruchych ciasteczek.
Tułów stanowi 1/2 suszonej figi, oczy są z sezamu, dzióbek ze słonecznika, a korale to połówki jagód goji.
Plastry banana i mandarynek zakrywa okazały ogon z szaszłyków. Na każdy patyczek nadziane jest winogrono, borówka, malina, jeżyna. Korpus ptaka stanowi połówka gruszki ozdobiona
specjalnie wyciętym plasterkiem mango dla nóg i dzioba, oczy z porzeczki.
Bogatsza wersja w ogon z ciasteczka dehydrowanego.
Wersja z suszonych owoców.
Źródło: Happy raw kitchen
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz