czwartek, 27 października 2011

Dzień Dziękczynienia na talerzu

Święto Dziękczynienia obchodzone w Stanach Zjednoczonych Ameryki w czwarty czwartek listopada, a w Kanadzie w drugi poniedziałek października jako pamiątka pierwszego Dziękczynienia członków kolonii Plymouth w 1621. Zimą Indianie dzielili się z pielgrzymami swoimi zapasami żywności, a wiosną pokazali jak uprawia się kukurydzę, dynię i rośliny strączkowe. Wdzięczni Anglicy, po bardzo obfitych jesiennych zbiorach, postanowili podziękować Indianom z plemienia Wampanoagów. Można je przyrównać do polskiej Wigilii, gdy przy jednym stole gromadzi się cała rodzina i celebruje uroczysty obiad, dziękując za ostatni rok sobie nawzajem i Najwyższemu. 


Z biegiem lat menu składających dzięki uległo przemianie. Chciałabym zaprezentować wersję na surowo warzywną i owocową.

Wersje na przystawkę:



Ogon indyka: wersja z czerwoną kapustą, kolorowymi paprykami, selerem naciowym, brokułami.

Można wykorzystać każde warzywo. Cienkie plastry cukinii czy kabaczka, marchewki, ogórka, buraka, łódki pomidora, róże kalafiora.

Indyczy korpus: spory kawałek papryki z trójkątem dla stworzenia dzioba i łezka innego koloru, aby powstały czerwone korale, oczy to czarny sezam oraz nóżki z selera.

Dodatkowo warzywa mogą być rozmieszczone na kremowym dipie z pulpy migdałowej.




Liście sałaty
1 ogórek
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
mini marchewki
2 czarne fasole
1/3 łodygi selera naciowego

Wersje na lunch:


Caponata a'la indyczy tors:

bakłażan
pomidor
papryka
seler naciowy
czerwona cebula
bazylia, oregano, natka, sok z cytryny




Składniki zmiksować w blenderze.
Uformować na talerzu i ozdobić w warzywny ogon z czerwonej kapusty, sałaty, papryki.


 Wersje owocowe na deser:


Ogon: okrągły plaster jabłka i plasterek wycięty w łezki (wydaje mi się, że można wykorzystać migdały), wierzch ozdobiony jagodami goji i pestkami dyni.

Plaster persymony (kaki) wykrojony foremką do kruchych ciasteczek.

Tułów stanowi 1/2 suszonej figi, oczy są z sezamu, dzióbek ze słonecznika, a korale to połówki jagód goji.


Plastry banana i mandarynek zakrywa okazały ogon z szaszłyków. Na każdy patyczek nadziane jest winogrono, borówka, malina, jeżyna. Korpus ptaka stanowi połówka gruszki ozdobiona
specjalnie wyciętym plasterkiem mango dla nóg i dzioba, oczy z porzeczki.

Bogatsza wersja w ogon z ciasteczka dehydrowanego.

Wersja z suszonych owoców.

Źródło: Happy raw kitchen

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz