ok. 8 sztuk
140 g aktywnego zakwasu żytniego*
290 g mąki pszennej pełnoziarnistej
18 g mąki żytniej pełnoziarnistej
132 g wody
1 łyżeczka soli
10 g świeżych drożdży
Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami.
Dodać sól i stopniowo wsypywać mąkę.
Wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na jakąś godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Kawałki ciasta formować w okrągłe bułeczki.
Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową podkładką, zostawiając między nimi ok. 4 cm odstępy.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut pod ściereczką.
Piekarnik nagrzać do 230°C.
Wstawić bułeczki i piec jakieś 10 minut, wyłączyć piekarnik i zostawić wypieki jeszcze na 3-5 minut.
Korzystałam z przepisu PracowniWypieków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz