środa, 22 lutego 2012

Mono menu jednak zdrowe

Mono menu sposobem na zachowanie zdrowia

Mono menu często traktowane jest z pogardą. Wielokrotnie słyszałam opinie, że należy jeść różnorodne produkty. Później pojawiła się kwestia łączenia pokarmów i wówczas pojawiła się sprzeczność. Kombinacja wielu składników negatywnie wpływała na procesy trawienne organizmu. Przeciążenie układu trawiennego powodowało nieprzyjemne dolegliwości gastryczne, żołądkowo-jelitowe czy skutki wiatropędne. W świecie przyrody jedynie człowiek spożywa wieloskładnikowe jedzenie, które poddaje obróbce.

Jeśli chcemy dobrze trawić pokarmy i zdrowo się odżywiać, warto powrócić do natury, a kluczem jest właśnie mono menu. Taki jadłospis powinien wyeliminować niezdrowe składniki z diety i jednocześnie należy jeść wartościowe produkty w dużych ilościach.

Pierwsi ludzie żywili się głównie tym, co mogli upolować lub znaleźć. Znawcy antropologii i paleontologii oceniają, że 50% dziennego zapotrzebowania kalorycznego pochodziło z węglowodanów. Do czasu odkrycia zbóż uprawnych znaczna część była pozyskiwana z owoców, nasion, ziół i dziko rosnących warzyw. To, na co był urodzaj, jedzono w bród.

Jak wprowadzić mono menu 

 Lwią część mono menu powinny stanowić surowe rośliny. Posiłek zawiera przykładowo 1 kg truskawek, pół arbuza czy 7 jabłek.

Rozsądne odżywianie

Mono menu pomaga utrzymać odpowiednią temperaturę trawienia (nie przekracza 40-45 °C). Powrót do zdrowego odżywiania nie ogranicza wielkości posiłków sporządzonych ze zdrowych składników.

Układ pokarmowy, który trawi jeden składnik, szybciej go rozkłada bez nadwyrężania organizmu.

Mono Meals BananasNależy zaznaczyć, że mono dieta jest odpowiednia w przypadku witarianizmu i nie należy jej stosować w diecie zawierającej wysoko przetworzone produkty, często zwierzęce czy skrobiowe oraz te poddane obróbce termicznej.

Mono menu odnosi się do bananów czy jagód (bo czy ktoś podejrzewa, że australopitek trzymał w ręce frytki, hamburgera i popijał napojem gazowanym?). Owoce zazwyczaj trawią się lepiej niż gotowane produkty wysokobiałkowe.

Warto wypróbować mono menu, choćby przez jeden dzień. Zjedzmy to, na co mamy ochotę lub jest obfitość w danym sezonie.
Przykład:
Śniadanie: banany
Lunch lub obiad: banany i pomarańcze.

Pamiętajmy!
Dieta jednorodna nie powinna opierać się przez dłuższy czas wyłącznie na jednym składniku. O ile przynosi korzyści stosowana krótko, o tyle może zaszkodzić i powodować deficyty składników odżywczych, gdy jemy wyłącznie jeden produkt każdego dnia. Żaden owoc, warzywo, zboże, orzech czy strączkowe nie zawiera wszystkich potrzebnych nam minerałów i witamin.

Kiedy chcemy połączyć składniki

Naturalnie, łączenie składników jest możliwe i nie wpłynie drastycznie na poziom trawienia. Posiłek powinien składać się jednak z jak najmniejszej liczby składników. Wtedy można spożyć jeden produkt na śniadanie, inny na lunch i zajadać jedno duże danie na obiad w postaci sałatki czy koktajlu.

Mono Meals Salad



Więcej o łączeniu produktów w następnym poście.



 Informacje na podstawie artykułu z raw-food-health


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz