piątek, 16 marca 2012

Inwazja koktajli


Przegląd książkowy 






Robyn Openshaw wymienia zalety witariańskich koktajli, smoothie i soków:
  • przemycenie minerałów i witamin w pysznej postaci,
  • odżywczy dressing do sałatek,
  • dieta eliminująca ryzyko zachorowań,
  • blender o wysokiej mocy lepiej radzi sobie z otwieraniem komórek roślinnych niż ludzkie zęby. Usprawnia to trawienie i powoduje zwiększoną przyswajalność składników odżywczych; w tej kwestii autorka powołuje się na Victorię Boutenko, uświadamia jednocześnie powagę kwestii dokładnego przeżuwania pokarmów,
  • przykład Ann Wigmore, pionierki sporządzania soku z trawy pszenicznej, dowodzi, że napoje z zieleniny mogą przywrócić kolor zszarzałym, nieodżywionym włosom,
  • przygotowywanie soku jest najszybszym i najefektywniej spędzonym czasem w kuchni,
  • litr koktajlu odpowiada 15 posiłkom z zieleniny i owoców, a 12g, i więcej, błonnika nawet po dodaniu 25% wody,
  • sporządzanie koktajli jest proste. W tradycyjnych przepisach jest wiele kroków, sposobów postępowania, tutaj wszystko wrzuca się do blendera wg własnej inwencji i smaku, miksuje i wstawia do słoika/pojemnika do lodówki. Szybko się robi i szybko spożywa,
  • źródło enzymów roślinnych,
  • koktajle zawierają błonnik, który nie powoduje masowego oczyszczania organizmu, jak to dzieje się w przypadku soków,
  • 1 łyżeczka chemicznego środka przeczyszczającego nie zdziała tyle, co naturalny błonnik roślinny,
  • ile błonnika dziennie? USRDA rekomendują 25-30g/dzień, autorka nawet 40-50g/dzień,
  • zjadamy rośliny, więc nasze odpadki są biodegradowalne, nie niszczymy środowiska naturalnego. Taki kompost wręcz jest idealnym nawozem dla roślin,
  • eliminuje z diety niezdrowe, słodkie zachcianki,
  • mamy więcej energii, pozytywnego myślenia, więcej się ruszamy, bo się nam chce, co utrzymuje naszą prawidłową wagę w ryzach, jesteśmy zdrowsi i wyspani.
źródło: The green smoothies diet, Robyn Openshaw, 2009.








 Victoria Boutenko udowadnia, że...
 nasze ciało potrafi przyswoić kilkakrotnie więcej składników odżywczych poprzez koktajle, niż jedząc tradycyjnie. Blender przerwie ścianę komórkową rośliny i więcej minerałów będzie dostępnych. Żując tradycyjnie, nie uzyskamy tego efektu. Poza tym do sałatek dodaje się dressing na bazie oleju, co utrudnia trawienie. 

źródło: 
Green Smoothie Revolution: The Radical Leap Towards Natural Health, Victoria Boutenko.






Autorka książki traktująca o witariańskim stylu życia wylicza kilka, lecz fundamentalnych dla zachowania zdrowia kroków:
  1. Stwórz plan menu wg wartości odżywczych.
  2. Jedz świeże jarzyny i owoce każdego dnia.
  3. Rób soki, koktajle z warzyw (szczególnie uwzględnij zieleninę) i owoców.
  4. Ograniczaj dodawanie wszelkich słodzików.
  5. Zwracaj uwagę na pH żywności (harmonia zasad i kwasów w organizmie).
  6. Wykonuj intensywniejsze, 30-minutowe ćwiczenia przynajmniej, trzy razy w tygodniu. Codziennie się ruszaj.
  7. Poświęć czas rozwojowi osobistemu. Uprawiaj jogę lub medytację. Wsłuchaj się w siebie.

    źródło:  The raw food lifestyle, Ruthann Russo, 2008.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz