Właściwe połączenie składników naszego posiłku gwarantuje sprawne trawienie. Brian Clement z Instytutu Hipokratesa ośrodka zdrowia z West Palm Beach na Florydzie promuje witarianizm jako dietę uwzględniającą enzymy. Te, aby pomagały w trawieniu muszą być żywe. A wartości odżywcze, zawarte w pożywieniu, by zostać wchłonięte przez organizm, wymagają odpowiedniego odczynu (kwaśnego/zasadowego) środowiska w ciele człowieka. Białka wymagają kwaśnego, a skrobiowe - zasadowego. Podobnie rzecz wygląda przy połączeniu owoców z warzywami, białkami czy skrobiowymi. Grupa owoców dzieli się na trzy podgrupy. Melony i arbuzy powinny być jedzone jako osobny posiłek ze względu na dużą zawartość wody i szybki czas trawienia.
Cały system trawienny działa jak laboratorium chemiczne.
Dobre połączenia dają białka z kiełkami i warzywami zielono listnymi lub skrobiowe z kiełkami i warzywami zielono listnymi . Mniej więcej tyle samo czasu potrzeba, aby te grupy roślinne zostały strawione. Żołądek trawi kiełki przez jakąś godzinę.
źródło: Vegetarian Times, October 2000, s. 94.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz