wtorek, 6 marca 2012

Menu typowe dla witarianina

Z jakiego miejsca najlepiej zacząć? Od tego, w którym stoisz! Najlepiej zacząć od siebie, stworzyć własny plan i mapę działania. Warto wsłuchać się w potrzeby własnego ciała i wewnętrzny głos. Twoja mapa powinna uwzględniać przede wszystkim twoje potrzeby, wartości i wizję, uwzględniając też wartości odżywcze w diecie.

Warto zadać sobie pytania:
1- Jakie wartości cenię w pożywieniu? Co lubię jeść? Tekstura, kolor, ilość, forma obróbki, temperatura, smak.
2- Jak chciałbym wyglądać i jakie mieć samopoczucie? Ważną rolę odgrywa również aktywność ruchowa. Warto ustalić sobie i uwzględnić w planie sport: joga, aerobik, tai chi, bieg, nordic walking, spacery, gimnastyka, pływanie, tenis.
3- Czy odpowiedzi w powyższych podpunktach pokrywają się? Czy można je pogodzić? Warto zacząć małymi krokami. Ty wyznaczasz reguły własnej gry.



Śniadanie:
Zielony sok: 560g soku z zieleniny (szpinak, jarmuż, sałata, botwina, seler naciowy) i np. cytryny, imbiru lub owoc (banan).

Lunch/Drugie śniadanie:
Jedno z proponowanych: surowe ciasto, surowe truffle, surowa owsianka z namoczonej kaszy gryczanej z mlekiem orzechowym.

Obiad:
Jedno lub dwa z proponowanych: sałatka z zieleniny, surówka, surowa zupa, surowa pizza, surowe krakersy. Dressing do surówek: oliwa, sok z cytrusa.

Podwieczorek:
Jedno z proponowanych: mieszanka orzechów, surowe lody, koktajl owocowy, owoc.

Kolacja:
Jedno lub dwa z proponowanych: pasztet z orzechów/nasion, sałatka warzywna, sałatka z surowymi krakersami, hummus z cukinii z surowymi krakersami, surowy "ser" zbożowy/orzechowy z warzywami, spaghetti z cukinii z sosem warzywnym.

Napoje:
Woda, zielony sok, herbata ziołowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz