wtorek, 6 marca 2012

Superfoods: the food and medicine of revolution, David Wolfe

Trzy grupy żywnościowe:
1. Żyjące, surowe produkty roślinne.
Pożywienie dnia codziennego. Głównie warzywa, następnie owoce, nasiona, orzechy, algi, kiełki roślinne, trawy, zioła, produkty kiszone. Mają wspaniały smak, zawierają błonnik, sporo wartości odżywczych.

2. Niezwykle wartościowa żywność.
Pożywienie, które cechuje więcej niż kilka dobroczynnych właściwości. Staje się naturalnym lekarstwem. Smaczne, a przy tym o istotnie wpływa na zwiększenie sił życiowych i energii spożywającego.  Zapewnia zdrowie całego organizmu poprzez wzmocnienie układu odpornościowego, wspiera produkcję serotoniny, zwiększa wydolność seksualną, oczyszcza i tworzy środowisko zasadowe, alkaiczne. Usprawnia działanie białka, witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych czy system immunologiczny. Tylko pożywienie z tej grupy ma istotny wpływ na podniesienie wartości zjadanych produktów.
Lista super produkty:
Jagody goji
kakao
korzeń maca (rodzina kapustnych z Andów)
spirulina
algi niebiesko-zielone
aloes
kokos i jego pochodne

3. Zioła


Najwięcej wartości mają spożywane na surowo!

"Jesteś tym, co jesz" znaczy tyle, że wszystko, co trafia do Twoich ust, i przez nie do organizmu, ma wpływ na myśli, ciało i duszę.

Autor szeroko omawia każdy super produkt z osobna. Podaje jego historię, wymienia zawarte składniki odżywcze i wpływ na organizm. Podaje również przepisy kulinarne z udziałem tej żywności.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz