środa, 7 marca 2012

Raw food made easy for 1 or 2 people, Jennifer Cornbleet , 2005.

Po co jeść surowiznę?
To proste: owoc, chrupiąca surówka czy orzechowa przegryzka. Dania pyszne, łatwe w przygotowaniu i niedrogie. Do tego zdrowo.

Jaka temperatura jest odpowiednia, gdy jemy surową żywność?
Najlepiej jeść pokarmy w temperaturze pokojowej. Jeśli chłodzimy, należy wyjąć talerz z lodówki czy zamrażalnika i odstawić na 10 do 30 minut przed spożyciem. Aby podgrzać, można wstawić gęsty pokarm do dehydratora (45°C), podgrzać na minutę garnek i wlać zupę lub wstawić do nagrzanego piekarnika na najmniejszą możliwą temperaturę i gdy się ochłodzi, wstawić deser.

Przegryzki
Szybkie w przygotowani i łatwe w transporcie. Owoc jest prostym i najprostszą formą przegryzki. Resztka soku pozostała ze śniadania, zapakowana w kubek termiczny czy bidon. Aby zjeść więcej białka, warto wziąć namoczone migdały i połączyć je z moczonymi figami czy daktylami (wersja na słodko) lub ogórkiem (wersja nie słodzona). Orzechy makadamia i rodzynki są idealne na piesze wycieczki i piknik w plenerze. Masło migdałowe wykonane własnoręcznie można potraktować jak smarowidło na jarzyny, owoce lub krakersy. Przykładowo, banan z selerem naciowym posmarowany masłem orzechowym i posypany rodzynkami.

Przepisy

Mleko migdałowe
Na 2 1/2 szklanki = 2 porcje

2 1/2 szklanki wody
1 1/2 szklanki namoczonych migdałów
4 namoczone daktyle*

Zmiksować składniki. Dolać kolejną szklankę wody i dalej miksować.
Masę przełożyć na sitko i wycisnąć płyn-mleko. Można też masę zawinąć w gazę i wycisnąć do naczynia.
W lodówce mleko może stać do pięciu dni.
Jeśli się oddzieli, wstrząsnąć przed spożyciem.
*Daktyle można wymienić na inny słodzik, na przykład: stewię, agawę, syrop klonowy, inne suszone owoce.

Krem migdałowy
Na 1/2 szklanki = 2 porcje


1/2 szklanki wody
1 1/2 szklanki namoczonych migdałów
4 namoczone daktyle*

Zmiksować składniki. 

Mleko sezamowe
Na 2 1/2 szklanki = 2 porcje


2 1/2 szklanki wody
1 1/4 szklanki całych ziaren sezamu
4 namoczone daktyle*

Zmiksować składniki. Dolać kolejną szklankę wody i dalej miksować.
Masę przełożyć na sitko i wycisnąć płyn-mleko. Można też masę zawinąć w gazę i wycisnąć do naczynia.
W lodówce mleko może stać do pięciu dni.
Jeśli się oddzieli, wstrząsnąć przed spożyciem.

Masło migdałowe
Na 3/4 szklanki

1 szklanka migdałów, nie moczonych
szczypta soli

Zmiksować składniki w blenderze z ostrzem w kształcie litery "S" przez 5-10 minut, czyli do chwili uzyskania pasty. Przerywać miksowanie i szpatułką zeskrobywać masę ze ścianek miksera.
Przechowywać w słoiku do trzech miesięcy.

Namoczone ziarno owsa
Zawiera więcej błonnika i substancji odżywczych niż płatki owsiane.
Na 2 porcje = 1 szklanka

3/4 szklanki owsa

Owies umieścić w naczyniu, zalać wodą i moczyć 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
Osuszyć na sitku i ponownie zalać świeżą wodą, aż przykryje ziarno. Moczyć kolejne 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Osuszyć na sitku, pozostawiając tak na 30 minut.
Przechowywać w lodówce do trzech dni.

Śniadanie
Sok jest idealny dla zabieganych ludzi, którzy w prosty sposób mogą dostarczyć sobie porcję warzyw od samego rana. Warto uwzględnić natkę pietruszki, brokuły, szpinak, jarmuż, łodygi selera, marchewkę czy ogórek.

Sok jabłkowy

1 porcja = 1 szklanka

4 jabłka
*opcjonalnie: 1 cm korzenia imbiru/ 1 łyżeczka sproszkowanych alg (np. spirulina)

Różowy sok jabłkowy
1 porcja = 1 szklanka

2 jabłka
1 burak

Sok marchewkowy
Źródło beta-karotenu
1 porcja = 1 szklanka

4 marchewki

*opcjonalnie: 1/2 cm korzenia imbiru /

Sok marchewkowy z selerem naciowym
1 porcja = 1 szklanka

2 marchewki
2 łodygi selera

*opcjonalnie: 1 burak

Sok warzywny
Energia i wartości odżywcze
1 porcja = 1 1/2 szklanki

2 łodygi selera
1 marchewka
1/2 szklanki pokrojonej kapusty
mały ogórek
4 łodygi jarmużu/ 5 łodyg botwiny/ szpinaku
15 łodyg natki
1/4 szklanki łodyg brokułów
*opcjonalnie: 1 rzodkiewka/ 1/2 cm korzenia imbiru/ 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny/ 1 łyżka soku z aloesu

Aloes- źródło aminokwasów, ma działanie kojące

Sok z alg i siemienia

1 łyżka sproszkowanych alg
1 łyżka mielonych ziaren lnu (siemię)
Zalać wodą i wstrząsnąć.
 
Sok z grejpfruta
Źródło witaminy C

1 porcja = 1 szklanka

2 grejpfruty

Sok dla zabieganych na cały dzień
Oczyszcza, pobudza na cały dzień. Można go rozcieńczyć i pić z większą ilością wody. Dodając buraka lub jabłko, dosłodzimy sok. Jeśli chcesz, możesz dodać proszek z alg, siemię lub ziarna.

Na 6 szklanek

2 szklanki kapusty (biała lub czerwona)
16 liści (pęczek) jarmużu/ szpinaku
8 łodyg selera
4 marchewki
4 małe ogórki gruntowe/ 1 długi
pęczek natki
1 szklanka łodyg brokułów
1 burak z botwiną / jabłko
4 rzodkiewki
6 szklanek wody

Zielony sok
Dostarcza witamin, wapnia, minerały.
1 porcja = 1 szklanka

3 łodygi selera
3 łodygi jarmużu/ szpinaku
1 ogórek gruntowy
30g natki
1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
*opcjonalnie: 1/2 jabłka/ 1/2 szklanki brokułów (łodygi i róże) lub kapusty/ 1 łyżka alg lub siemienia

Sok pomarańczowy
Witamina C.
1 porcja = 1 szklanka

4 pomarańcze

Sok z cytrusów

1 porcja = 1 szklanka

2 pomarańcze
1 grejpfrut
1/2 cytryny

Czerwony sok warzywny

1 porcja = 1 szklanka

2  łodygi selera
1 mały pomidor
1/2 strąka czerwonej papryki
1 mały ogórek
10 łodyg natki/ kolendry
1 ząbek czosnku
1 1/2 łyżeczki soku z cytryny


Applesauce, czyli słodki dżem jabłkowy
1 1/2 szklanki = 2 porcje

2 jabłka
5 namoczonych daktyli
szczypta cynamonu

1 jabłko zmiksować z daktylami w mikserze z ostrzem "S". Dodać pozostałe jabłko i cynamon.
W lodówce może stać do trzech dni.

Kompot z suszu

1-2 porcje

1/4 szklanki wody
4 suszone śliwki/ morele
*opcjonalnie: szczypta cynamonu i skórka z cytrusa

Składniki namoczyć w wodzie na 8 1/2 godziny. Połączyć widelcem.
W lodówce do trzech dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz