Chlorofil to cudowna
substancja, która stanowi podstawę każdej formy węglowodanu na naszej
planecie. Cała energia pożywienia pochodzi od słońca. Rośliny
mądrze wykorzystują cukry pochodzące z chlorofilu. Słodycz
przyciąga zwierzęta, owady, ptaki i ludzi. Te mobilne istoty stają
się przez to transporterem pyłku, nasion, pestek, warunkujących
przetrwanie roślin. Atrakcyjność pochodząca z koloru, smaku i
zapachu. Część cukrów trafia do korzeni (marchewka, burak,
ziemniak, patat, pietruszka). Stąd wysoka zawartość węglowodanów
w warzywach korzeniowych. Także życie grzybów, ameb, mikrobów i
bakterii zależy od cukrów pochodzących z roślin. Przyczyniają
się one do użyźniania gleby. Dlatego większość roślin jest
zielonego koloru.
źródło: Green Smoothie Revolution: The
Radical Leap Towards Natural Health, Victoria Boutenko
Woda zawarta w owocach pozytywnie
wpływa na ciało, a chlorofil uzdrawia i przebudowuje komórki ciała
na zdrowe. To zaskakujące, że zielony składnik roślin ma
identyczną strukturę, co hemoglobina we krwi istot żywych.
Chlorofil buduje cząsteczki magnezu, a hemoglobina – żelaza.
źródło: Witarianizm – chwilowa moda czy
uczucia? Źródło: eat more raw. A guide to health and
substainability, Steve Charter – książka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz