czwartek, 19 kwietnia 2012

Chlorofil - zielona krew natury



   Chlorofil to cudowna substancja, która stanowi podstawę każdej formy węglowodanu na naszej planecie. Cała energia pożywienia pochodzi od słońca. Rośliny mądrze wykorzystują cukry pochodzące z chlorofilu. Słodycz przyciąga zwierzęta, owady, ptaki i ludzi. Te mobilne istoty stają się przez to transporterem pyłku, nasion, pestek, warunkujących przetrwanie roślin. Atrakcyjność pochodząca z koloru, smaku i zapachu. Część cukrów trafia do korzeni (marchewka, burak, ziemniak, patat, pietruszka). Stąd wysoka zawartość węglowodanów w warzywach korzeniowych. Także życie grzybów, ameb, mikrobów i bakterii zależy od cukrów pochodzących z roślin. Przyczyniają się one do użyźniania gleby. Dlatego większość roślin jest zielonego koloru.

źródło: Green Smoothie Revolution: The Radical Leap Towards Natural Health, Victoria Boutenko



   Woda zawarta w owocach pozytywnie wpływa na ciało, a chlorofil uzdrawia i przebudowuje komórki ciała na zdrowe. To zaskakujące, że zielony składnik roślin ma identyczną strukturę, co hemoglobina we krwi istot żywych. Chlorofil buduje cząsteczki magnezu, a hemoglobina – żelaza. 

źródło: Witarianizm – chwilowa moda czy uczucia? Źródło: eat more raw. A guide to health and substainability, Steve Charter – książka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz