czwartek, 19 kwietnia 2012

Człowiek roślinożerny


Człowiek jest z natury istotą roślinożerną i nie powinien spożywać martwych zwierząt i wszelkich produktów odzwierzęcych. 

Dlaczego nie jesteśmy drapieżnikami?

Nie jest sprecyzowane, czy drapieżniki to ci, którzy jedzą mięso. Po pierwsze, jedzą surowe mięso, a po drugie, jedzą ze smakiem, po trzecie, pożerają swoją ofiarę niemal w całości (nie tylko tkankę mięśniową). Żywe zwierzęta nie są postrzegane przez nas jako pożywienie. Wielu z nas nie odważyłoby się zabić własnoręcznie zwierzę i zjeść je na surowo. Surowe mięso padłych zwierząt jest nie tylko dla nas nieatrakcyjne, ale wręcz dostajemy mdłości na jego widok. Nie ma ludzkiego sposobu zabijania zwierząt, bo nie mamy pazurów, by zrobić to rękami (przy pomocy "fachowców" - pracownicy rzeźni, itp.). Co więcej, jemy tylko tkankę mięśniową i części niektórych organów ugotowane i zaprawione jako taki kamuflaż na obrzydliwy dla nas widok martwego ciała w swojej naturalnej postaci.

W celu określenia, jaki rodzaj żywności jeliśmy w warunkach naturalnych, konieczne jest oparcie się na naszym instynkcie. Co jedliśmy w przyrodzie zanim poznaliśmy ogień, naczynia, lodówki i inne urządzenia? Jedynym kryterium, którym kierowali się nasi przodkowie w wyborze żywności, to odwołanie do zmysłów. Powinniśmy postępować z aksjomatu, że natura dała nam wszystko, co niezbędne do pełnego życia. 



Jesteśmy zwierzętami roślinożernymi ?

Trawa, zielone pędy, liście - wszystko to nieatrakcyjne dla naszego wzroku, węchu i smaku. Organizm człowieka nie może produkować celulozy i inne typow
ych enzymów niezbędnych do trawienia roślin. Dlatego nie możemy wydobyć z nich ważnych dla nas składników odżywczych - cukrów prostych, co ostatecznie przekłada się na brak energii. Prawdą jest, że jemy zielone warzywa - sałata, seler, szpinak, itp., jak również korzeniowe (buraki, marchew), ale wysoka zawartość nierozpuszczalnego błonnika sprawia, że ​​bardzo trudno je strawić. Wszystkie warzywa zawierają białko, niezbędne kwasy tłuszczowe, minerały, witaminy i niektóre cukry proste, a to wszystko jest w wystarczającej ilości. Są to produkty naturalne, które możemy uprawiać, zrywać, ich się nie brzydzimy, są smaczne. Natura przewidziała włączenie do naszej diety warzyw i wiele zieleni, ale jako uzupełnienie, a nie podstawę diety.
 
 źródło: fruktoed

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz