sobota, 21 kwietnia 2012

Pascha wegańska




Pascha lub inaczej Pesach upamiętnia lata, niewolnictwa Żydów w Egipcie i serie dramatycznych wydarzeń, które doprowadziły do ich exodusu (trzy tysiące lat temu). Pascha Seder, obchodzona przez Żydów na całym świecie, jest ponownym opowiedzeniem historii żydowskiej i obraca się wokół żywności, która symbolizuje każde z doniosłych wydarzeń w czasie niewoli Żydów. Pascha rozpoczyna się o zachodzie słońca piętnastego dnia miesiąca Nisan w księżycowym kalendarzu żydowskim. Pascha Seder obchodzona jest pierwszej i drugiej nocy ośmiodniowych świąt.

Przyjaciele i rodzina zbierają się wokół stołu, aby odtworzyć historyczne wydarzenie z rytualną żywnością, modlitwami i pieśniami. Pascha Seder odwołuje się często do wolności i przyznaje, że nawet dziś wielu ludzi na świecie chce być wolnymi, a nie są.

Wielu uważa te święta za słodko-gorzkie. Z jednej strony upamiętniają walkę ich przodków o wolność we wrogim kraju pod rządami okrutnego faraona. Z drugiej strony wspominają słodkie i radosne uczucie Żydów, gdy byli wreszcie wolni i osiedlić się w Izraelu.

Na każdym stole Seder jest rytualny talerz Seder. Tradycyjnie pieczone kości baranka reprezentują baranka paschalnego. Układało się je w starożytności na talerzu. Weganie mogą oszczędzić baranka i upiec buraki lub "paschalne yamsy"

W miejsce gotowanych jaj, które symbolizują życie, można skorzystać z pieczonego lub gotowanego ziemniaka lub grzybów.

Chrzan, gorzkie zioła stanowią gorzkie życie Żydów w Egipcie, a charoset, słodka mieszanka ze tartych jabłek, posiekanych orzechów włoskich, wino reprezentują zaprawy zniewolonych Żydów użyte do budowy piramid.

Zielenina, taka jak: pietruszka, rzeżucha, szczypiorek lub sałata są zanurzane w słonej wodzie i jedzone jako symbol nadziei i odnowy. Sezon wiosenny przypomina Żydom o Mojżeszu, który wyprowadził ich do Izraela. Maca, kruchy chleb, jedzony w ciągu tygodnia Paschy, reprezentuje przaśny chleb, który Żydzi zabrali ze sobą w pośpiechu w momencie opuszczania Egiptu. Maca jest jedynym pieczywem spożywanym podczas świąt paschalnych.

Wino, symbol odkupienia, jest ważną częścią rytuału Seder z kielichem napełnianym cztery razy podczas obrzędu. Choć wino tradycyjnie serwowane jest podczas każdej żydowskiej ceremonii, wielu wegan wybiera czysty sok winogronowy.

Szczególnie atrakcyjne dla dzieci jest polowanie na afikomen, czyli kawałek macy, który szef ceremonii Paschy ukrywa podczas posiłku. Po kolacji rozpoczyna się polowanie. Wysyła się dzieci, które przemykają w całym domu, aby zobaczyć, kto może go znaleźć. Kto pierwszy znajdzie skarb - ukryty afikomen – ten dostaje mały prezent lub pieniądze.

W końcu, po uroczystym obrzędzie Seder, który może trwać godzinę lub dłużej, podaje się długo oczekiwany obiad.
Tradycyjny posiłek rozpoczyna się od rosołu i klopsików z macy. Ale jak masz wątpliwości domyślić, weganie oszczędzić kurczaka, a zamiast tego zdecydować się na oszukany rosół, bogato przyprawiony, domowy bulion warzywny. Lekkie jak piórko kulki macy są często przedmiotem żartów, kiedy okazuje się, że waży niczym ołów. Wersja wegańska bezjajeczna.

Tradycyjnie główne danie stanowi pieczony kurczak lub pierś. Po raz kolejny możemy odejść od tradycji i wybrać chlebek migdałowy solidnie doprawiony ziołowym sosem pomidorowym. Zdrowy chlebek łączy cebulę, ziemniaki, orzechy i doprawiony jest czosnkiem, ziołami z odrobiną pieprzu cayenne.
Żywność Paschalna zwykle święci wiosnę i wszelką odnowę poprzez hojne porcje kolorowych warzyw. Na wiosennym talerzu pojawia się hojność i mnogość, która wiąże się z atrakcyjnością wizualną, chrupkością i przyjemnością jedzenia posiłku.

Jasny
kolor szafran ma swoje miejsce na talerzu z marchwi i pasternaku, że miesza ragout takie smaki przyjemne to nie wymaga specjalnej przyprawy. Tradycyjny posiłek Seder prawie zawsze składa się z ciasteczek z macy, słodko czy na słono budyń zazwyczaj wykonany z makaronu lub ziemniaków. Słodkości z macy z suszonymi śliwkami, morelami i rodzynkami o smaku cynamonu i imbiru, ale bez zwyczajowych jaj.

W wielu domach
charoset lub przysmak z jabłka serwuje się podczas kolacji. Jak Żydzi osiedlili się w różnych częściach świata, przenosili do swojej kuchni składniki z tych krajów. Charoset prezentowany tutaj jest sefardyjską wersją różniącą się od typowej receptury aszkenazyjską.

Wykończeniem jest zawsze mnóstwo słodkich przysmaków. W miejsce typowej
paschy, złożonej z kilkunastu jaj lub ciasteczek wykonanych z białek, serwuje się zdrową opcję wegańską: gruszki w sosie winnym. Gruszkom towarzyszy półmisek daktyli i olbrzymich rodzynków sułtańskich.
Jeden z ostatnich symbolicznych rytuałów Paschy sygnalizuje zakończenie uroczystości Seder. Na początku z Seder, jeden kubek wina dla proroka Eliasza zajmuje centralne miejsce pośrodku stołu. Kiedy posiłek się skończy, jedno z dzieci jest proszone, aby otworzyć drzwi Eliaszowi, aby wszedł i wypił wino z kielicha. Ta tradycja jest szczególnie intrygująca dla dzieci, jak patrzą na kubek, a niewidoczny Eliasz czyni, że wino znika.


źródło:  www.vegparadise.com




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz