http://www.happymuslima.com/2012/07/ramadan-kareem.html |
Ramadan w tym roku zaczyna się w piątek 20 lipca i zakończy się po trzydziestu dniach w sobotę 18 sierpnia.
Menu na czas Ramadanu:
-1-
Sałatka ziemniaczana z kiszonymi jarzynami
Zupa
Zupa ze szpinaku z cebulą
Przystawka
Placuszki z groszkiem i tofu
100 g mąki
1 łyżeczka proszku
1 łyżka skrobi
1 łyżeczka proszku
1 łyżka skrobi
150 ml mleka
100 g groszku
100 g tofu, kostka
100 g groszku
100 g tofu, kostka
2 łyżki świeżych ziół:
szczypiorek, natka, bazylia
2 małe cebule
2 małe cebule
olej
sól
Danie główne
Ryż z cukinią
1/3 szkl. suchego ryżu długoziarnistego (basmati)
2/3 szkl. wody
2 łyżki oleju
700 g cukinii, kostka
1 szkl. posiekanej dymki
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 1/2 szkl. pomidorów
Zagotować wodę, wrzucić ryż i gotować pod przykryciem przez 20 minut.
Warzywa przesmażyć na patelni z olejem przez 5 minut.
Doprawić i połączyć z pomidorami.
Chwilę gotować i zapiekać bez przykrycia przez kolejne 20 minut.
Deser
Ryż żółty z rodzynkami
350 g ryżu basmati
1 łyżeczka mielonego cynamonu
6 pączków kardamonu
3/4 łyżeczki mielonej kurkumy
5 łyżek rodzynków
500 ml wody
1 łyżeczka mielonego cynamonu
6 pączków kardamonu
3/4 łyżeczki mielonej kurkumy
5 łyżek rodzynków
500 ml wody
Napój
Lemoniada z arbuza i truskawek
-2-
Sałatka
Sałatka pomidorowa
500g pomidorów
2 łyżki mięty
2 łyżki bazylii
1 szkl. tofu, rozdrobnione
1 łyżeczka oregano
Zupa
Zupa cebulowa
Przystawka
Młode ziemniaczki
Danie główne
Kuszari (na 6 porcji)
200 g soczewicy brązowej
200 g ryżu
200g makaronu typu detalini (małe rurki)
200 g soczewicy brązowej
200 g ryżu
200g makaronu typu detalini (małe rurki)
200 g ciecierzycy, gotowanej
500 g cebuli, krążki
1 średnia cebula, posiekana
6 ząbków czosnku, zmiażdżony
500 g pomidorów, wycisnąc sok
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczki soli
1 łyżeczki pieprzu
1 średnia cebula, posiekana
6 ząbków czosnku, zmiażdżony
500 g pomidorów, wycisnąc sok
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczki soli
1 łyżeczki pieprzu
Podsmażyć krążki cebuli.
Zdjąć z patelni i wrzucić posiekaną.
Dodać soczewicę i ciecierzycę -
mieszać 1-2 minuty.
Dolać 3 szkl. wody.
Dusić przez 30 minut.
Wrzucić ryż i dolać kolejne 3 szkl.
wody.
Dusić przez kwadrans.
Zamieszać i zestawić z ognia.
Osobno ugotować makaron.
Dodać do niego pomidory i przyprawy.
Deser
Pizza owocowa
naleśnik
owoce sezonowe: czereśnie, śliwki,
morele, porzeczki
Napój
Herbata z miętą i cytryną (na 8
porcji)
4 szkl. Wody gotowanej
4 szkl. Wody zimnej
8 torebek herbaty
1 garść mięty
3/4 szkl. cukru
1/4 szkl. Soku z cytryny
krążki cytryny
liście mięty
4 szkl. Wody zimnej
8 torebek herbaty
1 garść mięty
3/4 szkl. cukru
1/4 szkl. Soku z cytryny
krążki cytryny
liście mięty
Zagotować wodę i włożyć herbatę i
miętę.
Odstawić na 10 min.
W osobnym naczyniu rozpuścić cukier w
soku z cytryny.
Odcedzić torebki i miętę.
Do płynu wlać sok z cukrem.
Dolać pozostałe części wody i
ozdobić miętą i cytryną.
-3-
Sałata z dressingiem
sałata
dressing: majonez, musztarda, czosnek,
sok z cytryny
Zupa
Zupa minestrone z muszelkami
3 łyżki oleju
3 ząbków czosnku, posiekać
2 cebule, posiekać
2 szkl. selera naciowego
5 marchewek, krążki
4 szkl. wody
4 szkl. przecieru pomidorowego
1 szkl. fasoli kidney, ugotowanej
1 szkl. fasolki
2 szkl. szpinaku, posiekać
3 cukinii, kostka
1 łyżka oregano
2 łyżki basil
sól
1/2 szkl. makaronu muszelki, ugotowany
Przystawka
Danie główne
Kus kus z ciecierzycą i jarzynami
(na 6 pocji)
2 marchewki, krążki
1 cukinia, kostka
2 ząbek czosnku, zmiażdżony
1/4 szkl. wody
400 g ciecierzycy, gotowanej
2 czerwone lub żółte papryki
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki mielonej papryki
szczypta chili
szczypta cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatu
1/4 łyżeczki soli
500 g kuskusu, suchego
woda
50 g rodzynków
1 cukinia, kostka
2 ząbek czosnku, zmiażdżony
1/4 szkl. wody
400 g ciecierzycy, gotowanej
2 czerwone lub żółte papryki
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki mielonej papryki
szczypta chili
szczypta cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatu
1/4 łyżeczki soli
500 g kuskusu, suchego
woda
50 g rodzynków
Jarzyny gotować przez 5 minut.
Dodać ciecierzycę i paprykę, wodę i
przyprawy.
Dusić pod przykryciem 5 minut.
Osobno ugotować kus kus.
Wyłożyć na płaski talerz i usypać
stożek z warzyw z ciecierzycą.
Posypać rodzynkami.
Deser
Sorbet cytrynowo-miętowy (na 6
porcji)
1 litr wody
5 cytryn lub limonek, sok
250 g cukru
1 szkl. mięty
5 cytryn lub limonek, sok
250 g cukru
1 szkl. mięty
Zagotować wodę z miętą.
Dodać cukier i mieszać do
rozpuszczenia.
Dolać sok.
Zamrozić, mieszać co pół godziny.
Po 3 godzinach sorbet będzie gotowy.
Napój
Sok z arbuza
-4-
Sałatka
Tabule
Zupa
1 mała cebula
1⁄2 małej czerwonej papryki
1⁄2 marchewki
1 ząbek czosnku
400 g pomidorów
gałązka tymianku
250 ml wody
1⁄2 małej czerwonej papryki
1⁄2 marchewki
1 ząbek czosnku
400 g pomidorów
gałązka tymianku
250 ml wody
Przystawka
Smażona cukinia z kiszonymi
ogórkami
Ryż z marchewką i groszkiem
2 szkl. Ryżu basmati
1/2 szkl. Cebuli
1 łyżka oleju
4 szkl. Wody
1/2 szkl. Cebuli
1 łyżka oleju
4 szkl. Wody
300 g groszku i marchewki
sól
Budyń kukurydziany z orzeszkami
mleko
mąka kukurydziana
woda
cukier
orzechy
Napój
Herbata z hibiskusa
Życzę Wam i sobie, aby ten post pomógł nam przezwyciężyć nasze słabości, umocnił wiarę w Boga i człowieka. Życzę Wam również aby wszystkie Wasze modlitwy zostały wysłuchane i miesiąc ten był pełen radości.
Ramadan
Kareem! Wspaniałego Ramadanu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz