piątek, 20 lipca 2012

Ramadan 2012

http://www.happymuslima.com/2012/07/ramadan-kareem.html


    Ramadan w tym roku zaczyna się w piątek 20 lipca i zakończy się po trzydziestu dniach w sobotę 18 sierpnia.

Menu na czas Ramadanu:

-1-

Sałatka
Sałatka ziemniaczana z kiszonymi jarzynami

Zupa
Zupa ze szpinaku z cebulą

Przystawka
Placuszki z groszkiem i tofu
100 g mąki
1 łyżeczka proszku
1 łyżka skrobi
150 ml mleka
100 g groszku
100 g tofu, kostka
2 łyżki świeżych ziół: szczypiorek, natka, bazylia
2 małe cebule
olej
sól


Danie główne
Ryż z cukinią
1/3 szkl. suchego ryżu długoziarnistego (basmati)
2/3 szkl. wody
2 łyżki oleju
700 g cukinii, kostka
1 szkl. posiekanej dymki
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 1/2 szkl. pomidorów

Zagotować wodę, wrzucić ryż i gotować pod przykryciem przez 20 minut.
Warzywa przesmażyć na patelni z olejem przez 5 minut.
Doprawić i połączyć z pomidorami.
Chwilę gotować i zapiekać bez przykrycia przez kolejne 20 minut.

Deser 
Ryż żółty z rodzynkami
350 g ryżu basmati
1 łyżeczka mielonego cynamonu
6 pączków kardamonu
3/4 łyżeczki mielonej kurkumy
5 łyżek rodzynków
500 ml wody

Napój
Lemoniada z arbuza i truskawek

-2-


Sałatka
Sałatka pomidorowa
500g pomidorów
2 łyżki mięty
2 łyżki bazylii
1 szkl. tofu, rozdrobnione
1 łyżeczka oregano

Zupa
Zupa cebulowa 

Przystawka
Młode ziemniaczki


Danie główne
Kuszari (na 6 porcji)
200 g soczewicy brązowej
200 g ryżu
200g makaronu typu detalini (małe rurki)
200 g ciecierzycy, gotowanej
500 g cebuli, krążki
1 średnia cebula, posiekana
6 ząbków czosnku, zmiażdżony
500 g pomidorów, wycisnąc sok
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczki soli
1 łyżeczki pieprzu

Podsmażyć krążki cebuli.
Zdjąć z patelni i wrzucić posiekaną.
Dodać soczewicę i ciecierzycę - mieszać 1-2 minuty.
Dolać 3 szkl. wody.
Dusić przez 30 minut.
Wrzucić ryż i dolać kolejne 3 szkl. wody.
Dusić przez kwadrans.
Zamieszać i zestawić z ognia.
Osobno ugotować makaron.
Dodać do niego pomidory i przyprawy.

Deser 
Pizza owocowa
naleśnik
owoce sezonowe: czereśnie, śliwki, morele, porzeczki

Napój 
Herbata z miętą i cytryną (na 8 porcji)
4 szkl. Wody gotowanej
4 szkl. Wody zimnej
8 torebek herbaty
1 garść mięty
3/4 szkl. cukru
1/4 szkl. Soku z cytryny
krążki cytryny
liście mięty

Zagotować wodę i włożyć herbatę i miętę.
Odstawić na 10 min.
W osobnym naczyniu rozpuścić cukier w soku z cytryny.
Odcedzić torebki i miętę.
Do płynu wlać sok z cukrem.
Dolać pozostałe części wody i ozdobić miętą i cytryną.


-3-

Sałatka
Sałata z dressingiem
sałata
dressing: majonez, musztarda, czosnek, sok z cytryny

Zupa
Zupa minestrone z muszelkami
3 łyżki oleju
3 ząbków czosnku, posiekać
2 cebule, posiekać
2 szkl. selera naciowego
5 marchewek, krążki
4 szkl. wody
4 szkl. przecieru pomidorowego
1 szkl. fasoli kidney, ugotowanej
1 szkl. fasolki
2 szkl. szpinaku, posiekać
3 cukinii, kostka
1 łyżka oregano
2 łyżki basil
sól
1/2 szkl. makaronu muszelki, ugotowany

Przystawka

Danie główne
Kus kus z ciecierzycą i jarzynami (na 6 pocji)
2 marchewki, krążki
1 cukinia, kostka
2 ząbek czosnku, zmiażdżony
1/4 szkl. wody
400 g ciecierzycy, gotowanej
2 czerwone lub żółte papryki
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki mielonej papryki
szczypta chili
szczypta cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatu
1/4 łyżeczki soli
500 g kuskusu, suchego
woda
50 g rodzynków

Jarzyny gotować przez 5 minut.
Dodać ciecierzycę i paprykę, wodę i przyprawy.
Dusić pod przykryciem 5 minut.
Osobno ugotować kus kus.
Wyłożyć na płaski talerz i usypać stożek z warzyw z ciecierzycą.
Posypać rodzynkami.

Deser
Sorbet cytrynowo-miętowy (na 6 porcji)
1 litr wody
5 cytryn lub limonek, sok
250 g cukru
1 szkl. mięty

Zagotować wodę z miętą.
Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia.
Dolać sok.
Zamrozić, mieszać co pół godziny.
Po 3 godzinach sorbet będzie gotowy.

Napój 
Sok z arbuza
-4-


Sałatka
Tabule

Zupa
1 mała cebula
1⁄2 małej czerwonej papryki
1⁄2 marchewki
1 ząbek czosnku
400 g pomidorów
gałązka tymianku
250 ml wody

Przystawka 
Smażona cukinia z kiszonymi ogórkami

Danie główne
Ryż z marchewką i groszkiem
2 szkl. Ryżu basmati
1/2 szkl. Cebuli
1 łyżka oleju
4 szkl. Wody
300 g groszku i marchewki
sól

Deser
Budyń kukurydziany z orzeszkami
mleko
mąka kukurydziana
woda
cukier
orzechy

Napój
Herbata z hibiskusa


    Życzę Wam i sobie, aby ten post pomógł nam przezwyciężyć nasze słabości, umocnił wiarę w Boga i człowieka. Życzę Wam również aby wszystkie Wasze modlitwy zostały wysłuchane i miesiąc ten był pełen radości.
Ramadan Kareem!  Wspaniałego Ramadanu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz