Sałatka jarzynowa z ziemniakami i kiszonką |
Na dwie porcje:
75g żółtej fasolki, surowej
203g kiszonej kapusty z cukinią
218g ziemniaków, surowych
96g jabłek
25g natki
Ziemniaki ugotować bez obierania skórki, aż widelec będzie ze średnim oporem wchodził w bulwę.
W tym czasie do dużej miski wrzucić kiszonkę i posiekaną natkę.
Jabłka pokroić w kostkę.
Fasolkę pociąć na cząstki wielkością podobne do jabłczanych.
Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę zbliżoną wielkością do reszty składników.
Ingrediencje wymieszać i odstawić na przynajmniej półtorej godziny.
Kiszonka i ziemniaki są podstawą niemieckiej sałatki kartoffelsalat. Tu prezentuję bogatą wersję tej potrawy. Fasolka nadaje chrupkości, część ziemniaka rozpadła się przy mieszaniu, tworząc kremową konsystencję z sokiem spod kiszenia, która w pełni zastępuje lepiszcze typu majonez czy musztarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz