wtorek, 31 lipca 2012

Sałatka jarzynowa z ziemniakami i kiszonką

Sałatka jarzynowa z ziemniakami i kiszonką


Na dwie porcje:

75g żółtej fasolki, surowej
203g kiszonej kapusty z cukinią
218g ziemniaków, surowych
96g jabłek
25g natki

Ziemniaki ugotować bez obierania skórki, aż widelec będzie ze średnim oporem wchodził w bulwę.
W tym czasie do dużej miski wrzucić kiszonkę i posiekaną natkę.
Jabłka pokroić w kostkę.
Fasolkę pociąć na cząstki wielkością podobne do jabłczanych.
Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę zbliżoną wielkością do reszty składników.

Ingrediencje wymieszać i odstawić na przynajmniej półtorej godziny.

Kiszonka i ziemniaki są podstawą niemieckiej sałatki kartoffelsalat. Tu prezentuję bogatą wersję tej potrawy. Fasolka nadaje chrupkości, część ziemniaka rozpadła się przy mieszaniu, tworząc kremową konsystencję z sokiem spod kiszenia, która w pełni zastępuje lepiszcze typu majonez czy musztarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz