wtorek, 7 sierpnia 2012

37 roślinnych źródeł wapnia



Jarzyny (na 1 szklankę)

Jarmuż – 180mg
Kiełki fasoli – 320 mg
Szpinak (gotowany) – 250 mg
Liście gorczycy (gotowane) – 100 mg
Liście rzepy (gotowane) – 200 mg
Botwina (gotowana) – 100 mg
Algi (Wakame) – 120mg
Okra – 130 mg
Brokuły – 45 mg
Fenkuł – 45 mg
Karczoch – 55 mg
Seler naciowy – 40 mg
Pory – 55 mg

Orzechy, masła orzechowe i nasiona

Migdały (1/4 szkl.) – 95 mg
Orzechy brazylijskie (1/4 szkl.) – 55 mg
Orzechy laskowe (1/4 szkl.) – 55 mg
Masło z migdałów (1 łyżka) – 43 mg
Sezam (1 łyżka) – 63 mg
Tahini (pasta z sezamu) (1 łyżka) – 65 mg

Zboża

Płatki zbożowe (wzbogacone wapniem, ½ szkl.) – 250 - 500 mg
Amarantus (gotowany, ½ szkl.) – 135 mg
Brązowy ryż (gotowany, 1 szkl.) – 50 mg
Quinoa (gotowany, 1 szkl.) – 80 mg

Strączkowe i fasole

Ciecierzyca (gotowana, 1 szkl.) – 80 mg
Fasola Pinto (gotowany, 1 szkl.) – 75 mg
Soja (gotowany, 1 szkl.) – 200 mg
Tofu (114g) – 120 – 400mg
Tempeh (1 szkl.) – 150 mg
Mała fasola biała (1 szkl.) – 110 mg
Średnia fasola biała (gotowany, 1 szkl.) – 140 mg

Owoce (na 1 szklankę)

Figi (suszone) – 300 mg
Morele (suszone) – 75mg
Kiwi – 60mg
Rabarbar (gotowany) – 350 mg
Pomarańcza – 70 mg
Śliwki (suszone) – 75 mg
Jeżyny – 40 mg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz