Bagietka ziołowa z kminkiem i czarnuszką |
Na 1 bagietkę lub bochenek:
10 g świeżych drożdży
150 ml wody
225 g mąki pszennej, dowolnego typu
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oleju (opcja)
2 łyżki świeżych, posiekanych ziół (bazylia, oregano, tymianek, koperek, estragon, itp.) lub 1 łyżeczka suszu (kminek, rozmaryn, czarnuszka, curry)
Drożdże wkruszyć do miseczki, zasypać odrobiną mąki, dodać 2 łyżki wody i odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce, najlepiej obok kuchenki gazowej.
Do miski z mąką i ziołami oraz przyprawami wlać zaczyn i zagnieść dosyć luźne ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrobić ciasto ponownie, formując kształt bagietki.
Ciasto przełożyć na blaszkę do pieczenia i odstawić do ponownego wyrastania na ok. 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Do kokilki wlać wodę i ustawić na blaszce, aby w piekarniku utworzyła się para, która sprawi, że skórka będzie się lepiej rumienić.
Wstawić bagietkę i piec 35-45 minut.
Źródło inspiracji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz