Chleb z kiszoną kapustą i czerwoną papryką |
57 g kiszonej kapusty
53g czerwonej papryki świeżej
130 ml wody
55 g mąki żytniej pełnoziarnistej
43 g mąki pszennej pełnoziarnistej
52 g mąki pszennej zwykłej
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka soli
7g świeżych drożdży
Zacząć od wykonania zaczynu drożdżowego.
W kubku lub miseczce umieścić drożdże, odrobinę wody i mąki z przepisu.
Wymieszać, nakryć ściereczką i odstwić na kwadrans w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski wsypać mąkę, zaczyn, kminek i sól. Wymieszać.
Paprykę pokroić w drobną kostkę, kapustę poszatkować.
Przenieść do miski z ciastem. Wymieszać. Dodać wodę.
Ciasto wyrobić na blacie i odstawić do wyrośnięcia na jakąś godzinę.
Przełożyć na blaszkę do pieczenia, ponownie odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Do piekarnika warto wstawić kokilkę z wodą.
Piec w 200°C do zrumienienia.
źródło inspiracji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz