Suszarka do warzyw, owoców i grzybów
Zamiennikiem piekarnika na diecie witariańskiej jest suszarka zwana za granicą dehydratorem. Dzięki wbudowanemu termostatowi można osuszać jedzenie i przyrządzić wiele potraw. Jeżeli ktoś nie może obyć się bez dań, do których jest przyzwyczajony, np. ciastek czy pizzy, to dehydrator mu w tym pomoże. Potrzeba tylko trochę czasu, umiejętności i dobrych przepisów.źródło
10 powodów, żeby nabyć i używać suszarki do roślin
- Smak - wzmacnia się pod wpływem osuszania, bo następuje proces koncentracji smaku.
- Zdrowie - suszenie daje możliwość wykonania zdrowych przegryzek bez zbędnego dodatku tłuszczu, cukru czy soli, a jednocześnie zachowując tradycyjną strukturę przysmaku. Komercyjne krakersy, batoniki są drogie, a domowe wyroby pozwalają kontrolować jakość produktu i cieszyć się z domowych rarytasów bez konserwantów i wszelkich zbędnych dodatków.
- Składniki odżywcze - dehydrowanie w odpowiedniej temperaturze - do 40°C (104°F) - zatrzymuje o wiele więcej dobroci (witaminy, minerały i antyoksydanty) niż konserwowanie i przetwarzanie produktów roślinnych. Oczywiście nie porównujemy tego ze spożyciem świeżych owoców, warzyw, ziół czy grzybów.
- Rozmiar - podczas mrożenia czy suszenia produkty zmieniają swoją objętość i ciężar. Jest to związane ze zmianą stanu skupienia płynów w nich zawartych. Suszenie powoduje skurczenie się produktów, które są mniejsze niż mrożonki.
- Przechowywanie - mniejsze rozmiary dehydrowanych produktów zapewnia ekonomiczne przechowywanie. Spiżarnia jest mniejsza niż zamrażarka, zatem oszczędzamy miejsce. Suszone warzywa, owoce przechowujemy w szklanych, suchych i zamykanych metalową pokrywką słoikach.
- Konserwowanie - jako sposób na zagospodarowanie nadwyżki jarzyn, owoców, ziół, grzybów, które zakupione zostały w hurtowych ilościach. Suszenie zapobiega psuciu się i można delektować się przekąskami w późniejszym okresie.
- Rekreacja - kiedy wybieramy się w dalszą podróż, np. camperem, warto zabrać ze sobą suszarkę do warzyw i oszczędzać na lokalnych dehydrowanych smakołykach. Zazwyczaj świeże produkty są tańsze i w przenośnym, lekkim urządzeniu można je z powodzeniem przyrządzić. Jeśli ograniczeni jesteśmy, co do ilości bagażu, przed wyjazdem można osuszyć owoce, warzywa i dysponujemy w ten sposób lekką i pożywną przekąską.
- Kreatywność - pichcenie nie na darmo zwie się sztuką kulinarną. Dehydrator umożliwia wykonanie artystycznych witariańskich cukierków, naleśników, trufli, mieszanki ziołowe, ciasteczka i wiele innych. Zazwyczaj pastę na chlebki czy ciasteczka rozsmarowuje się na zwykłym papierze do pieczenia położonym na tackę dehydratora.
- Oszczędność - dehydrator jest urządzeniem mniej kosztownym niż przeciętny piekarnik. Suszarka pracuje szybciej, lepiej i taniej poprzez naturalną cyrkulację powietrza.
- Łatwość - posiadając suszarkę nie trzeba się martwić o warunki atmosferyczne. Dehydracja następuje bowiem także bez udziału ciepła słonecznego i wiatru. Nie trzeba się martwić owadami i zwierzętami, które także chciałyby przyłączyć się do uczty. Poszatkowane produkty wykłada się na tace suszarki, ustawia temperaturę i włącza zasilanie. To najprostszy sposób przetwarzania pokarmu. Urządzenie łatwo się demontuje, czyści i używa.
A ten artykuł traktuje o dehydratorach zza oceanu i podaje wskazówki, jaki wybrać czy jak działa takie urządzenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz